Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2022 v 10:46
Čas čtení 1:06
Tereza Šnajdrová

Ceny pohonných hmot v Česku stále rostou. Atakují hranici 50 korun za litr

Ceny pohonných hmot v Česku stále rostou. Atakují hranici 50 korun za litr
Zdroj: Pixabay/Engin_Akyurt/volně k užití
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ruská invaze na Ukrajinu zapříčinila rychlý nárůst ceny pohonných hmot a český řidič tak bude muset sáhnout pořádně hluboko na kapsy. Jen v noci z úterý na středu podražil benzin a nafta až o dvě koruny a cena za litr se blíží k hranici 50 korun.

Invaze ruských vojsk na Ukrajinu otřásla celým světem a válka dopadá i na ekonomiku. Cena ropy míří raketově vzhůru, a nejen v Česku padají historické rekordy. Nejrychlejší zrychlení v cenách pohonných hmot bylo zaznamenáno v noci z úterý na středu, kdy benzin zdražil o 1,70 korun za litr a nafta dokonce o 2,15 korun za litr. Na mnohých čerpacích stanicích po republice tak za litr paliva zaplatíš i 50 korun, informuje ČT24.

Doporučeno
Zlomové jednání? Ruský ministr zahraničí Lavrov se sejde s ukrajinským protějškem Kulebou Zlomové jednání? Ruský ministr zahraničí Lavrov se sejde s ukrajinským protějškem Kulebou 9. března 2022 v 9:27

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic nadále rostou. Ceny benzinu i nafty si od pondělí do úterý připsaly nejvyšší mezidenní nárůst cen od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Cena nafty vzrostla za 24 hodin o 2,15 koruny na 47,47 Kč za litr,“ píše na Twitteru ČT24. 

Při pohledu na mBenzin, který mapuje aktuální ceny paliva po Česku, se dozvíš, že na mnohých čerpacích stanicích zaplatíš za litr nafty i 50 korun. Benzin pak v průměru koupíš za 47 korun za litr.

Na nárůst cen pohonných hmot si stěžují nejen soukromníci, ale také dopravci a podnikatelé. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) proto již v neděli slíbil, že bude ve středu 9. března jednat s vládou o případném zastřešení cen paliva. „Jako vláda budeme hledat cesty, jak konkrétně pomáhat všem našim občanům, aby na ně ekonomické dopady války měly co nejmenší vliv,řekl Jurečka.

S tím však nesouhlasí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), podle kterého bychom si nejdřív měli uvědomit, že „ropy je na světových trzích dostatek a vliv na růst cen pohonných hmot v České republice má kromě ruské agrese také oslabování koruny a snaha předzásobit se ze strany spotřebitelů“.

Na výsledek jednání vlády ohledně zastřešení cen pohonných hmot si tak ještě budeme muset počkat.

Domů
Sdílet
Diskuse