Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2022 v 9:27
Čas čtení 0:50
Tereza Šnajdrová

Zlomové jednání? Ruský ministr zahraničí Lavrov se sejde s ukrajinským protějškem Kulebou

Zlomové jednání? Ruský ministr zahraničí Lavrov se sejde s ukrajinským protějškem Kulebou
Zdroj: TASR/AP/Flickr/NATO/volně k užití
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem zatím nepřinesla žádný výsledek. To by se ale nyní mohlo změnit, neboť Kyjev potvrdil, že se ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny setkají v Turecku, a to již ve čtvrtek.

Ukrajina jednala s Ruskem již několikrát, ale ani poslední kolo těchto jednání, které se uskutečnilo v pondělí v Bělorusku, nepřineslo žádný výrazný posun. Kyjev nyní potvrdil, že se obě země znovu sejdou ve čtvrtek a tentokrát se jednání zúčastní i oba ministři zahraničí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v Turecku potká s ukrajinským šéfem resortu zahraničí Dmytrem Kulebou, a to poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu, informuje BBCCNN.

Doporučeno
Olena Zelenská: Zavřete nebe a válku na zemi zvládneme sami. Ukrajina se nikdy nevzdá Olena Zelenská: Zavřete nebe a válku na zemi zvládneme sami. Ukrajina se nikdy nevzdá 9. března 2022 v 8:35

Na základě iniciativy prezidenta Erdoğana (turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, pozn. redakce) a našeho intenzivního diplomatického úsilí se ministři zahraničí Sergej Lavrov z Ruska a Dmytro Kuleba z Ukrajiny rozhodli setkat v Turecku, a to za mé účasti,“ uvedl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu.

Doufáme, že toto setkání bude zlomové. Chceme, aby setkání bylo důležitým krokem na cestě k míru a stabilitě. Budeme pracovat pro trvalý mír a stabilitu,“ dodal Çavuşoğlu.

Jednání, na kterém se poprvé od útoku ruských vojsk na Ukrajinu sejdou oba ministři zahraničí, by se mělo uskutečnit ve čtvrtek 10. března v Turecku, na diplomatickém fóru ve městě Antalya. Ani jedna ze stran přípravy na jednání nechtěla komentovat a není tak zřejmé, s jakými podmínkami Moskva rozhovor započne. 

O válce na Ukrajině tě nepřetržitě informujeme na našem webu, tak ho nezapomeň sledovat, ať ti neunikne žádná důležitá informace. 

Domů
Sdílet
Diskuse