Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
9. března 2022 8:35
Čas čtení 1:17
Tereza Šnajdrová

Olena Zelenská: Zavřete nebe a válku na zemi zvládneme sami. Ukrajina se nikdy nevzdá

Olena Zelenská: Zavřete nebe a válku na zemi zvládneme sami. Ukrajina se nikdy nevzdá
Zdroj: Photo by Anna Moneymaker/Getty Images
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ OLENA ZELENSKÁ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská napsala otevřený dopis všem médiím a celému světu, ve kterém vyjadřuje podporu ukrajinskému lidu a apeluje na ostatní země, aby uzavřeli vzdušný prostor.

Olena Zelenská, žena ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, zareagovala na žádost desítek světových médií, která s ní chtěly udělat rozhovor. Napsala otevřený dopis, který adresovala nejen jim, ale také celému světu. V něm apeluje na ostatní země, aby uzavřely vzdušný prostor a děkuje všem, kteří pomáhají Ukrajině. „Pokud nezastavíme Putina, který vyhrožuje zahájením jaderné války, nebude na světě pro nikoho z nás bezpečné místo,“ míní Zelenská.

Doporučeno
Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže 6. března 2022 11:30

Dvacátého čtvrtého února nás všechny probudilo oznámení o ruské invazi. Tanky překročily ukrajinskou hranici, letadla vstoupila do našeho vzdušného prostoru, raketomety obklíčily naše města,“ vzpomíná v úvodu dopisu Zelenská na den, který se zapíše do historie. 

V dopise následně zmiňuje hned několik dětí, které zemřely během ruské invaze, a říká, že Putin vede válku proti civilistům. „Tato válka je vedena proti civilnímu obyvatelstvu, a to nikoliv jen prostřednictvím ostřelování,“ píše Zelenská.

Agresor Putin se domníval, že rozpoutá bleskovou válku na Ukrajině. Podcenil však naši zemi, naše lidi a jejich vlastenectví. Ukrajinci, bez ohledu na politické názory, rodný jazyk, přesvědčení a národnosti, stojí v nevídané jednotě,“ vzdává první dáma čest všem svým spoluobčanům

Doporučeno
McDonald’s, Coca-Cola a Starbucks pozastavují fungování v Rusku McDonald’s, Coca-Cola a Starbucks pozastavují fungování v Rusku 9. března 2022 8:05

V dopise následně děkuje všem, kteří pomáhají Ukrajinu bránit, všem, kteří i nadále pracují, ale také ostatním státům, které pro Ukrajince prchající před válkou otevřely hranice a pomohly jim dostat se do bezpečí. „Všem lidem po celém světě, kteří se shromažďují na podporu Ukrajiny: Vidíme vás! Sledujeme vaši podporu a vážíme si jí,“ dodává Zelenská.

V závěru pak apeluje na ostatní země, aby uzavřely vzdušný prostor. „Ukrajina chce mír. Ale bude bránit své hranice. Bude bránit svou identitu. (...) Potřebujeme ty, kteří jsou u moci, aby uzavřeli naše nebe! Zavřete nebe a válku na zemi zvládneme sami,“ prosí první dáma Ukrajiny.

Pokud nezastavíme Putina, který vyhrožuje zahájením jaderné války, nebude na světě pro nikoho z nás bezpečné místo,“ dodává.

Zavedení bezletové zóny NATO odmítá. Její zavedení by totiž znamenalo, že by se Severoatlantický aliance zapojila do konfliktu, což by vedlo k jeho další eskalaci, vysvětluje CNN.

Domů
Sdílet
Diskuse