Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2022 v 15:30
Čas čtení 6:55
Vojtěch Vanda

Plicní embolie, trombóza, umělý spánek. Patrik Sedláček o tom, jak přežil svou smrt, para hokeji a paralympiádě v Pekingu

Plicní embolie, trombóza, umělý spánek. Patrik Sedláček o tom, jak přežil svou smrt, para hokeji a paralympiádě v Pekingu
Zdroj: se svolením Patrika Sedláčka
SPORT ZIMNÍ PARALYMPIJSKÉ HRY 2022
Uložit Uložené

Příběh, který se může stát každému z nás. Para hokejista a nově paralympionik Patrik Sedláček nám přiblížil, jak se člověku může zničehonic změnit život. Zde však příběh skončil šťastně.

I dnes, kdy je nám krutost světa blíž než obvykle, je dobré si připomínat, že i situace, které se zdají katastrofální, mohou nakonec skončit v rámci možností dobře. Jasným příkladem je dvacetiletý para hokejista Patrik Sedláček, jemuž se před třemi lety změnil život. Plicní embolie s trombózou mu z minuty na minutu změnily celý pohled na svět a on mohl jen doufat, že se dožije plnoletosti.

Nebudeme asi přehánět, když řekneme, že Patrik vstal z mrtvých. Rozhodl se, že chce žít, že se nevzdá a že dokonce nezanevře na sport, který má rád, tedy hokej. Jenže roční hospitalizace s plicní embolií, trombózou a dalšími komplikacemi mu nevzala pouze čas, ale mimo jiné i nohu, která se stala viditelnou cenou za jeho život. Proto se rozhodl, že si vyzkouší para hokej.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český paralympijský výbor (@paralympicscz)

A kde je dnes? Stačil mu pouze rok, aby se začlenil do týmu seniorské reprezentace a odjel do Pekingu na paralympiádu. Zde, společně s matadory jako Michal Geier, Zdeněk Hábl nebo Pavel Kubeš, sehrál výborný turnaj, získal tři body a vyhlíží páteční zápas s Itálií, který rozhodne, jestli Češi skončí na pátém místě v turnaji.

Životní osudy sportovců? Takových článků máme u nás několik. Pokud tě podobné příběhy, které by se klidně mohly stát námětem hollywoodských filmů, zajímají a máš chuť o nich číst, můžeš tak učinit poté, co si předplatíš REFRESHER+. Ke všem budeš mít přístup a navíc k tomu dostaneš další benefity!

Společný rozhovor jsme však vedli ve středu před čtvrtfinálovým zápasem s Čínou, který Češi nakonec po tvrdém boji a prakticky nejlepším dosavadním zápasu na turnaji prohráli těsně 3:4 a v pátek budou hrát o 5. místo s Itálií. Takže ještě předtím, než si zápas pustíš, se dozvíš se spoustu informací o jeho životě, dojmech z turnaje a myšlenkách o budoucnosti.

V tomto článku si přečteš:
  • Co se Patrikovi stalo
  • S čím bylo pro něj nejtěžší se vyrovnat
  • Jak se dostal k para hokeji
  • Jestli paralympiádu v Pekingu nějak ovlivnila situace na Ukrajině
  • Jak vidí budoucnost českého para hokeje
Doporučeno
Náměsíčnost posadila Davida Drahonínského na vozík. Dnes je nejúspěšnějším paralympionikem v lukostřelbě (Rozhovor) Náměsíčnost posadila Davida Drahonínského na vozík. Dnes je nejúspěšnějším paralympionikem v lukostřelbě (Rozhovor) 24. srpna 2021 v 14:30

Vy jste, pokud se nepletu, ještě donedávna studoval na střední škole. A už jste v parahokejovém Áčku, to není úplně obvyklé…

Je to takový neobvyklý skok, ale když ta šance je a mám tuhle možnost, tak jsem to samozřejmě vzal. Myslím si, že je určitě lepší začínat takhle mladý než poté něco dohánět ve starším věku.

V sedmnácti letech jsem prodělal dvojitou plicní embolii zároveň s trombózou. De facto jsem umřel rodičům a přítelkyni doma pod rukama.


Jaký je to pocit být na paralympiádě?

Nepopsatelný zážitek. Ten pocit, že člověk může reprezentovat svoji zemi… Jsem rád, že se mi to poštěstilo po tak krátké chvíli, co hraju para hokej. 

Patrik Sedláček para hokej paralympiáda peking 2022
Zdroj: se svolením Patrika Sedláčka


To je pravda. Ono to není ani tak dávno, co jste ještě hrál klasický hokej. Pak ale přišel zvrat ve vašem zdravotním stavu. Byl byste ochotný čtenářům přiblížit, co se stalo?

V sedmnácti letech jsem prodělal dvojitou plicní embolii zároveň s trombózou. De facto jsem umřel rodičům a přítelkyni doma pod rukama. Rychle mě transportovali do nemocnice, jenže asi sedmdesát minut mi nefungovalo srdce. Tam začal můj boj o přežití.


Drželi mě čtrnáct dní v umělém spánku. Aby toho nebylo málo, začaly mi k tomu další komplikace – výše zmíněná trombóza a další problémy kupříkladu s orgány. Některé z nich mi v těle mi nefungovaly vůbec a o některé jsem úplně přišel. Vlastně celý rok jsem strávil v nemocnici v Plzni.


To všechno se vám stalo bez vnějšího přičinění?

Ano, zničehonic. 


Rok v nemocnici je dlouhá doba. Jedna věc je však léčba a druhá zase zařazení se do normálního života. Jak dlouho vám ten proces trval?

Celou dobu, co jsem byl v nemocnici, probíhala rekonvalescence, a asi něco kolem půl roku jsem byl úplně upoutaný na lůžku. Poté začaly nějaké rehabilitace. Během léčby mi vzali nohu, tak jsem dostal protézu a začal se s ní učit chodit a odtud jsem se poté snažil zařadit zpět do běžného života. Ale musím přiznat, že ten „normální život“ byl trošku jiný. Trvalo mi déle se dostat do společnosti. Bylo to těžší.


Co na tom bylo nejtěžší?

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • S čím bylo pro něj nejtěžší se vyrovnat
  • Jak se dostal k para hokeji
  • Jestli paralympiádu v Pekingu nějak ovlivnila situace na Ukrajině
  • Jak vidí budoucnost českého para hokeje
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111663 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse