Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Přinášíme recept na korejskou kvašenou zeleninu, která má spoustu zdraví prospěšných látek a hravě jej zvládneš připravit doma.
Korejský národní poklad dorazil i do českých supermarketů. Kimchi je kvašená zelenina, jejíž základ tvoří čínské zelí a pasta z chilli papriček, další ingredience jako jarní cibulka, mrkev nebo kvašené krevety, se liší podle receptu. U nás za kimchi o váze 350 gramů zaplatíš přibližně sto korun.
Pokud si jej připravíš doma, za stejnou částku získáš trojnásobek této populární kvašené zeleniny, která v sobě ukrývá spoustu zdraví prospěšných látek a dá se servírovat snad ke každému asijskému hlavnímu jídlu, míchaným vajíčkům, zbylé rýži, nebo jen tak. Připravili jsme pro tebe recept na domácí kimchi z dostupných surovin s variantou vhodnou pro vegany.
Fermentace neboli kvašení není žádná novinka, avšak v dnešní době tato prastará technika uchovávání potravin zažívá kulinářský boom, jež má mnoho podob. Proč je ale fermentace tak populární?
Fermentační proces je způsob zpracování a uchovávání potravin, při němž se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů (bakterie, kvasinky) na energeticky chudší – pro nás lépe stravitelné.
Podporuje trávení: fermentací vzniká mnoho prospěšných látek jako jsou kvasinky či probiotické bakterie, které pečují o střevní mikroflóru.
Konzervuje: kvašením se dají uchovávat potraviny i několik měsíců.
Zlepšuje imunitu: takto zpracované potraviny jsou bohaté na přírodní antioxidanty: vitaminy B a C, živé kultury, které bojují s množením škodlivých bakterií, jako je například salmonela.
Recept na domácí kimchi
Slovo „kimchi“ vzniklo odvozením od korejského slova „chimchae“, což v překladu znamená „nasáklá zelenina“. Původně bylo kimchi pouze nasolená zelenina. Později kolem 18. století se do něj začaly přidávat i jiné ingredience a koření, jak jej známe dnes.
Suroviny:
(porce: 3 velké zavařovací sklenice, čas: 3 hodiny + 3 dny proces fermentace)
1 čínské zelí
4 mrkve
1 cibule
4-5 stroužků česneku
1 hruška nebo nashi
cca 5cm kousek zázvoru
1 svazek jarní cibulky
1 hrst pažitky
80 gramů korejského sušeného chilli „gochugaru“
2 polévkové lžíce rýžové mouky
200 ml vody na přípravu pasty
cca 1 litr vody na nálev
2 čajové lžičky cukru
5 polévkových lžic soli
5 polévkových lžic rybí omáčky (veganská varianta: sójová omáčka nebo veganská rybí omáčka, recept na ni najdeš zde)
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Postup:
Nejprve si připrav zelí, ze kterého odkroj spodní tvrdou část, a poté jednotlivé části nakrájej na větší obdélníky tak, aby se ti hotové kimchi dobře vyndávalo ze sklenice. Mrkev nakrájej škrabkou na tenké plátky.
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Nakrájenou zeleninu vlož do velké mísy. Teď je za potřebí nechat zelí a mrkev naložené přibližně dvě hodiny ve slaném nálevu, který připravíš smícháním litru vody a pěti lžic soli. Sůl ze zeleniny vytáhne vodu a naruší její strukturu – změkčí.
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Teď máš přehršel času na přípravu důležité části receptu: ochucovací pasty, do té pak budeš všechnu zeleninu hezky obalovat.
Nejdříve přichází na řadu pojivá hmota – kaše z rýžové mouky, vody a cukru. Do malého hrnce přidej vodu, mouku, cukr a vše důkladně promíchej. Za stálého míchaní přiveď k varu, ale dávej bacha, aby se ti kaše nepřipálila nebo nezhrudkovatěla. Hotovou kaši odstav z plotny a nechej vychladit. Za chvíli ji budeš potřebovat.
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
A teď ta pasta. Do mixéru vlož cibuli, česnek, půlku hrušky, zázvor a mixuj dokud se všechny ingredience nerozmělní v tekuté pyré.
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
TIP: zázvor nejlépe oloupeš pomocí lžíce
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Následně přidej vychladlou kaši z rýžové mouky a vše promíchej.
Nastal čas na korejské gochugaru. Bohužel tato ingredience nelze nijak nahradit, je tedy potřeba mít to správné sušené chilli na přípravu kimchi. V Praze se dá sehnat ve specializovaných obchodech s korejskými surovinami například: K - Shop nebo Korea Mart. Případně jej seženeš na českých eshopech s asijskými potravinami.
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Gochugaru smíchej se vzniklou pastou, dochuť rybí omáčkou a promíchej.
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Po přibližně dvou hodinách sceď v solném nálevu naloženou zeleninu. Dobře ji proper pod tekoucí vodou a nechej okapat. Přidej na delší kusy nakrájenou jarní cibulku, pažitku a smíchej s pastou.
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
A máš hotovo! Krásně barevné a voňavé kimchi je na světe.
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Teď už stačí jen naplnit do sterilizovaných sklenic: ty vyvař v hrnci s pár centimetry vody, dnem nahoru, pod pokličkou po dobu pěti minut.
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Upěchuj zeleninovou směs, zavři a nech kouzlo fermentace, ať udělá to svoje. Pro urychlení kvašení skladuj v temnu při pokojové teplotě cca 3 až 4 dny, poté uchovávej v lednici.
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
Sklenice s kimchi nenaplňuj až po okraj, je potřeba, aby vzniklé plyny měly ve sklenici dostatečný prostor.