Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Přinášíme recept na korejskou kvašenou zeleninu, která má spoustu zdraví prospěšných látek a hravě jej zvládneš připravit doma.
Korejský národní poklad dorazil i do českých supermarketů. Kimchi je kvašená zelenina, jejíž základ tvoří čínské zelí a pasta z chilli papriček, další ingredience jako jarní cibulka, mrkev nebo kvašené krevety, se liší podle receptu. U nás za kimchi o váze 350 gramů zaplatíš přibližně sto korun.
Pokud si jej připravíš doma, za stejnou částku získáš trojnásobek této populární kvašené zeleniny, která v sobě ukrývá spoustu zdraví prospěšných látek a dá se servírovat snad ke každému asijskému hlavnímu jídlu, míchaným vajíčkům, zbylé rýži, nebo jen tak. Připravili jsme pro tebe recept na domácí kimchi z dostupných surovin s variantou vhodnou pro vegany.
Fermentace neboli kvašení není žádná novinka, avšak v dnešní době tato prastará technika uchovávání potravin zažívá kulinářský boom, jež má mnoho podob. Proč je ale fermentace tak populární?
Fermentační proces je způsob zpracování a uchovávání potravin, při němž se organické látky postupně přeměňují za účasti mikrobiálních enzymů (bakterie, kvasinky) na energeticky chudší – pro nás lépe stravitelné.
Podporuje trávení: fermentací vzniká mnoho prospěšných látek jako jsou kvasinky či probiotické bakterie, které pečují o střevní mikroflóru.
Konzervuje: kvašením se dají uchovávat potraviny i několik měsíců.
Zlepšuje imunitu: takto zpracované potraviny jsou bohaté na přírodní antioxidanty: vitaminy B a C, živé kultury, které bojují s množením škodlivých bakterií, jako je například salmonela.
Recept na domácí kimchi
Slovo „kimchi“ vzniklo odvozením od korejského slova „chimchae“, což v překladu znamená „nasáklá zelenina“. Původně bylo kimchi pouze nasolená zelenina. Později kolem 18. století se do něj začaly přidávat i jiné ingredience a koření, jak jej známe dnes.
Suroviny:
(porce: 3 velké zavařovací sklenice, čas: 3 hodiny + 3 dny proces fermentace)
1 čínské zelí
4 mrkve
1 cibule
4-5 stroužků česneku
1 hruška nebo nashi
cca 5cm kousek zázvoru
1 svazek jarní cibulky
1 hrst pažitky
80 gramů korejského sušeného chilli „gochugaru“
2 polévkové lžíce rýžové mouky
200 ml vody na přípravu pasty
cca 1 litr vody na nálev
2 čajové lžičky cukru
5 polévkových lžic soli
5 polévkových lžic rybí omáčky (veganská varianta: sójová omáčka nebo veganská rybí omáčka, recept na ni najdeš zde)
Postup:
Nejprve si připrav zelí, ze kterého odkroj spodní tvrdou část, a poté jednotlivé části nakrájej na větší obdélníky tak, aby se ti hotové kimchi dobře vyndávalo ze sklenice. Mrkev nakrájej škrabkou na tenké plátky.
Nakrájenou zeleninu vlož do velké mísy. Teď je za potřebí nechat zelí a mrkev naložené přibližně dvě hodiny ve slaném nálevu, který připravíš smícháním litru vody a pěti lžic soli. Sůl ze zeleniny vytáhne vodu a naruší její strukturu – změkčí.
Teď máš přehršel času na přípravu důležité části receptu: ochucovací pasty, do té pak budeš všechnu zeleninu hezky obalovat.
Nejdříve přichází na řadu pojivá hmota – kaše z rýžové mouky, vody a cukru. Do malého hrnce přidej vodu, mouku, cukr a vše důkladně promíchej. Za stálého míchaní přiveď k varu, ale dávej bacha, aby se ti kaše nepřipálila nebo nezhrudkovatěla. Hotovou kaši odstav z plotny a nechej vychladit. Za chvíli ji budeš potřebovat.
A teď ta pasta. Do mixéru vlož cibuli, česnek, půlku hrušky, zázvor a mixuj dokud se všechny ingredience nerozmělní v tekuté pyré.
TIP: zázvor nejlépe oloupeš pomocí lžíce
Následně přidej vychladlou kaši z rýžové mouky a vše promíchej.
Nastal čas na korejské gochugaru. Bohužel tato ingredience nelze nijak nahradit, je tedy potřeba mít to správné sušené chilli na přípravu kimchi. V Praze se dá sehnat ve specializovaných obchodech s korejskými surovinami například: K - Shop nebo Korea Mart. Případně jej seženeš na českých eshopech s asijskými potravinami.
Gochugaru smíchej se vzniklou pastou, dochuť rybí omáčkou a promíchej.
Po přibližně dvou hodinách sceď v solném nálevu naloženou zeleninu. Dobře ji proper pod tekoucí vodou a nechej okapat. Přidej na delší kusy nakrájenou jarní cibulku, pažitku a smíchej s pastou.
A máš hotovo! Krásně barevné a voňavé kimchi je na světe.
Teď už stačí jen naplnit do sterilizovaných sklenic: ty vyvař v hrnci s pár centimetry vody, dnem nahoru, pod pokličkou po dobu pěti minut.
Upěchuj zeleninovou směs, zavři a nech kouzlo fermentace, ať udělá to svoje. Pro urychlení kvašení skladuj v temnu při pokojové teplotě cca 3 až 4 dny, poté uchovávej v lednici.
Sklenice s kimchi nenaplňuj až po okraj, je potřeba, aby vzniklé plyny měly ve sklenici dostatečný prostor.