Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2022 19:52
Čas čtení 1:08
Adéla Ježková

Ve věku 84 let zemřela Madeleine Albright

Ve věku 84 let zemřela Madeleine Albright
Zdroj: Horacio Villalobos - Corbis/Corbis via Getty Images
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Ve věku 84 let zemřela na rakovinu Madeleine Albright, bývalá ministryně zahraničních věcí USA, historicky první žena v tomto úřadu.

Ve věku 84 let zemřela Madeleine Albright, česká rodačka a bývalá ministryně zahraničních věcí USA. O úmrtí informoval server CNN, podle nějž bylo potvrzeno v e-mailu zaměstnancům Albright Stonebridge Group, globální strategické firmy, kterou Albright založila. S odvoláním na rodinu o tom informuje i agentura AP.

„Byla obklopena rodinou a přáteli. Ztratili jsme milující matku, babičku, sestru, tetu a přítelkyni,“ oznámila její rodina na Twitteru. Jako příčinu uvedla rakovinu.


Albright byla ústřední postavou administrativy prezidenta Billa Clintona. Nejprve působila jako velvyslankyně USA při OSN a v jeho druhém funkčním období se stala nejvyšší diplomatkou země. Zasazovala se o rozšíření NATO, prosazovala, aby aliance zasáhla na Balkáně a zastavila genocidu. Usilovala také o omezení šíření jaderných zbraní a zasazovala se o lidská práva a demokracii po celém světě

V té době byla nejvýše postavenou ženou v historii americké vlády. Nebyla však v nástupnické linii na prezidentský úřad, kvůli svému československému původu.

V květnu 2012 jí Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody.

Madeleine Albright, rozená Marie Jana Körbelová

Madeleine Albright se narodila v pražské židovské rodině na Smíchově, o svém židovském původu se ale údajně dozvěděla až z reportáže Washington Post, ve které bylo poznamenáno, že její prarodiče Arnošt a Olga Korbelovy i babička Růžena Spieglová se stali oběťmi holocaustu.

Její otec Josef Korbel byl československý diplomat. Po okupaci Československa Adolfem Hitlerem v březnu 1939 se rodině podařilo odejít do Londýna. Po válce se vrátili do Československa, ale ne příliš na dlouho – po komunistickém převratu v roce 1948 zemi opět opustili a usadili se ve státě Colorado v USA. Americkou občankou se Albright stala v roce 1957.

Po opuštění ministerské funkce se o Albright spekulovalo jako o možné kandidátce na prezidentku ČR po Václavu Havlovi, jemuž dělala poradkyni.

Zpět
Sdílet
Diskuse