Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2022 7:22
Čas čtení 0:50
Ema Stanovská

Litva se stala první zemí Evropské unie, která se vzdala ruského plynu

Litva se stala první zemí Evropské unie, která se vzdala ruského plynu
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Litevský prezident Gitanas Nauseda vyzval ostatní země Evropské unie, aby učinily totéž.

Litva se stala první zemí Evropské unie, která odmítla ruský plyn. Litevské ministerstvo energetiky v sobotu 2. dubna oznámilo rozhodnutí vzdát se dodávek ruského plynu z důvodu zachování energetické nezávislosti. Informují o tom New York Times a Mirror.

„Před lety moje země učinila rozhodnutí, která nám dnes umožňují bez bolesti přerušit energetické vazby s agresorem,“ napsal na Twitteru litevský prezident Gitanas Nauseda. Dodal, že příklad Litvy by mohly následovat i další evropské země. „Když to zvládneme my, zbytek Evropy to zvládne také!“

Ruský prezident Vladimir Putin vydal tento týden dekret, podle něhož musí firmy ze zahraničí od 1. dubna platit za zemní plyn v rublech. Dekret se má týkat „nepřátelských států“ a patří tam prakticky všechny státy světa, které odsoudily ruskou agresi a podpořily Ukrajinu (včetně Česka).

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Mnozí představitelé evropských států již reagovali, že takové vydírání odmítají. Jde podle nich o porušování smluv a platit v rublech nebudou. Je tak možné, že může dojít k úplnému zastavení dodávek ruského plynu do Evropské unie.

Domů
Sdílet
Diskuse