Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2022 11:30
Čas čtení 3:53
Ilona Hobzová

Maminko, odešel jsem s pány od gestapa. Atleta Evžena Rošického popravili nacisté během heydrichiády

Maminko, odešel jsem s pány od gestapa. Atleta Evžena Rošického popravili nacisté během heydrichiády
Zdroj: ČTK
SPORT OSOBNOSTI ČESKÉHO SPORTU
Uložit Uložené

V sérii sportovních osudů otevíráme příběh Evžena Rošického.

V sérii sportovních osudů ti REFRESHER připomene Evžena Rošického, československého atleta a novináře. Nadějnou sportovní kariéru talentovaného běžce a několikanásobného mistra Československa překazila druhá světová válka. 

Z rodiny důstojníka 

Evžen Rošický se narodil 15. října 1914 v Olomouci. Jeho otec Jaroslav se v té době účastnil bojů v první světové válce. Stal se dokonce velitelem praporu v horské brigádě na italské frontě. V roce 1917 ho začalo trápit nedoléčené zranění z předchozích bojů. Z fronty se vrátil, začal vyučovat na kadetní škole v Praze, kam se také s celou rodinou přestěhoval. 

V Praze ho pověřili vedením tajné vojenské organizace, která měla připravit vojenskou stránku likvidace Rakousko-Uherska. Jaroslav Rošický hrál v životním osudu svého syna důležitou roli.

Rošický se podle dokumentu České televize s otcem, stoupencem Tomáše Garrigua Masaryka, v politických otázkách neshodl. Tíhl ke krajní levici. Po gymnáziu začal studovat práva, lákala ho ale i žurnalistika. Místo v jeho srdci si ale dříve našla jiná aktivita, vrcholový sport.  

Závodění jako droga

Jeho talent se projevil už v roce 1930, když mu bylo pouhých šestnáct let. „Tehdy porazil v té době neporazitelného osmistovkaře, kolínského doktora Drozdu. To byl začátek Evženovy kariéry,“ vzpomínal v televizním dokumentu atlet Julius Kavan. O rok později začal Rošický závodit za Atletický sportovní klub Slavia Praha (ASK Slavia Praha).

Doporučeno
Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry 31. prosince 2023 16:30

V roce 1933 dosáhl dalšího výrazného úspěchu během Masarykových her v Praze na Letné, kterých se účastnila mezinárodní elita, mimo jiné běžci Szabó (Maďarsko) a Carrson (Norsko). Vyprávěl o nich funkcionář klubu ASK František Michálek: „Rošický se držel v klubku, vepředu se tloukl Szabó s Carrsonem. Přišlo posledních sto metrů a Rošický to vypálil jak divej. Dohnal Szabóa, předehnal ho a přiblížil se ke Carrsonovi. Nakonec skončil druhý. Od tak mladého hocha se něco takového vůbec nečekalo.“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112968 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • O jeho angažmá v levicových periodikách
  • O jeho možném zapojení do protinacistického odboje
  • O jeho památce za komunismu a v dnešní době
Domů
Sdílet
Diskuse