Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2022 8:30
Čas čtení 5:14
Dominik Vetrák

RECENZE: Severance je zatím nejlepší seriál roku 2022

RECENZE: Severance je zatím nejlepší seriál roku 2022
Zdroj: Apple TV+
FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložit Uložené

Severance tě uchvátí. Po pár epizodách se přistihneš, že na seriál nemůžeš přestat myslet.

Seriálu Severance od streamovací služby Apple TV+ jsme moc pozornosti nevěnovali. Dali jsme mu šanci až po doporučení našich kamarádů a vůbec jsme nelitovali. Byli jsme však rádi, že jsme o něm nic nevěděli, jelikož intenzita úvodní epizody se zvyšuje v případě, že nevíš, co se na obrazovce děje.

Mysteriózní úvod

Seriál začíná se ženou, která se probouzí na kancelářském stole uprostřed zamčené místnosti. Nepamatuje si, kdo je, jak se jmenuje a ani nic dalšího ze svého života. Umí však pracovat s počítači a má veškeré základní informace o fungování světa. Helly R. (Britt Lower) zjišťuje, že dobrovolně podstoupila zákrok zvaný Severance (Oddělení), po kterém se její pracovní a soukromé životy oddělily.

Doporučeno
10 nejlepších seriálů a filmů na Apple TV+ 10 nejlepších seriálů a filmů na Apple TV+ 29. března 2022 13:30

Dokud je v práci, nepamatuje si vůbec nic z toho, co její vnější já (takzvané outie) dělá. Neví ani to, jestli má děti, nebo jiné vztahy. Klidně tak svého partnera může s někým podvádět ve firmě a vůbec o tom ani nevědět. Je však Helly tatáž osoba jako její vnější identita? Seriál klade spoustu morálních a etických otázek, které vyplývají z takzvaného Severance, a tedy Oddělení.

Morálnost a etičnost Oddělení

Je morálně ospravedlnitelné vytvořit v podstatě druhou osobnost a odepřít jí jakékoli informace o jejím životě? Je morálně v pořádku, že neznají jiný život než ten odehrávající se v práci?

Jakmile totiž nastoupí do výtahu směrem na parkoviště, jejich osobnosti se přepnou, takže jejich vnitřní identity (takzvané innies) žijí jen po dobu osmi hodin v pracovním týdnu. Pamatují si výhradně to, jak opouštějí práci a následně se „probouzejí“, když do ní vstupují. V jejich očích to může vypadat i jako novodobé otroctví.

Severance
Zdroj: Apple TV+

Široká veřejnost o tom všem ale neví. Stejně jako nevědí o tom, že firma Lumon, která od svých zaměstnanců požaduje, aby takzvané Oddělení (Severance) podstoupili, je fyzicky a psychicky týrá. Z práce nemohou odejít a nemohou v ní skončit, protože o tom rozhodují jejich vnější identity. Ani ty přitom častokrát nevědí, že jejich vnitřní osobnosti trpí.

Helly je jen jednou z nich. V první pracovní den poznává také Irvinga (John Turturro), Dylana (Zach Cherry) a Marka (Adam Strong), kteří také dobrovolně podstoupili Oddělení. Bohužel, seriál se v první sérii zaměřuje téměř výhradně na vnitřní identity postav a z těch vnějších se něco dozvídáme pouze o Markovi, který je hlavní postavou.

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet 1. března 2024 8:00

Vnější identity ostatních postav se dozvíš až ve finálové epizodě, která si absenci těchto dějových linií obhájí dobrým způsobem. Nic to však nemění na tom, že jako divák jsi zvědavý na to, kým jsou ve skutečnosti a jaké byly jejich důvody k tomu podstoupit Oddělení a pracovat pro Lumon.

Severance
Zdroj: Apple TV+

Připrav se na cliffhangery

Jako divák přitom během celého seriálu stále toužíš po dalších a dalších odhaleních, která však v některých případech nepřijdou ani ve finálové epizodě. Některé části končí takzvanými cliffhangery, kdy tvůrci naznačí nějakou důležitou a napínavou scénu, ale následně ji nedokončí. Čekat každý týden na odpovědi bylo náročné, ale svědčí to o tom, jak moc se nám seriál dostal pod kůži.

Nevadí nám ani to, že samotné finále první série skončilo velkým cliffhangerem, protože ještě před tím nám tvůrci odhalili několik dějových zvratů. Také jsme čekali, že scéna s Helly ve finále bude delší a dostane více prostoru.

Geniálně natočené napínavé scény

Samotné finále lze označit jen jako mistrovské umění v tvorbě napětí. Během celé epizody jsme byli nervózní, v napětí a nejistí, co se vlastně stane. Až šest z celkových devíti epizod režíroval herec a režisér Ben Stiller (Secret Life of Walter Mitty, Tropic Thunder).

Doporučeno
První drogu jsem měl ve čtyřech letech, říká Dominik. Proč je pro Čechy lákavý hlavně pervitin? První drogu jsem měl ve čtyřech letech, říká Dominik. Proč je pro Čechy lákavý hlavně pervitin? 20. února 2024 11:00

Stiller znovu potvrdil, že je špičkový režisér a Severance je jeho dosud nejlepší režijní prací. Bravurně zvládá vytvořit napínavé scény a vyžívá se v postupném budování mysteriózna napříč celým seriálem.

Severance
Zdroj: Apple TV+

Dokázal v nás vzbudit zájem, rozhořčení, znechucení, údiv, napětí a zhrození během několika scén. Skvěle kombinuje satiru a černo-humornou kritiku kancelářských prostředí v korporátních zaměstnáních. Dokáže skloubit prvky více žánrů ve scénách, ve kterých to docela snadno vůbec nemuselo fungovat. Úžasným příkladem je taneční scéna ze sedmé epizody, které není co vytknout.

Klaustrofobické kancelářské prostředí

Silnou stránkou seriálu je i jeho nezaměnitelný vizuál a využívání dosti omezeného množství barev a kulis v pracovním prostředí. Strach a teror, který dokážou vytvořit uzavřené a úzké koridory kancelářského prostředí, jsou někdy intenzivnější než strašidelné scény s příšerami.

Více ovlivňují psychickou nepohodu postav a diváků z dlouhodobého hlediska, což je důležitější při budování charakteru postav a při sledování jejich postupné charakterové evoluce.

Severance
Zdroj: Apple TV+

Designéři tohoto seriálu si zaslouží nesmírně velkou pochvalu za vytvoření skvěle vypadajících placů, ve kterých režiséři následně vytvořili nesmírně nepřívětivou atmosféru. Místy se nám zdálo, že tvůrci tohoto seriálu hráli hru Control od finského studia Remedy, která se odehrává v podobném prostředí (a má podobně záhadnou výkonnou radu firmy). Seriál Severance je zároveň skvěle natočený.

Fantastický střih a kamera

Byla radost sledovat unikátní kamerové záběry a skvělý výběr úhlů a kompozici scén, které kameramani a režisér zachytili. Opět se musíme vrátit k taneční scéně, která díky světlům, zvuku, kameře a pár pohybům postav řekla tak mnoho, ať už šlo o přímé, nebo nepřímé náznaky nadřazenosti Milchicka a kancelářské atmosféry s „predátorem“ v čele.

Doporučeno
Lepší než Hra o trůny! Viděli jsme všechny díly epického seriálu Šógun Lepší než Hra o trůny! Viděli jsme všechny díly epického seriálu Šógun 17. února 2024 14:00

Seriál exceluje i ve výstavbě vztahů mezi postavami, díky čemuž pak scény jako tato fungují naprosto dokonale. Pomáhá i to, že herec John Turturro přednesl tato tři slova tak přesvědčivě, že jsme jeho nenávist vůči postavě Milchicka „cítili“ až v kostech.

Severance
Zdroj: Apple TV+

Postava Milchicka, který dohlíží na zaměstnance, je famózní. Jde o záporáka, ale jeho nasazení, odhodlání a oddanost své roli ve firmě z něj vytváří velmi zajímavou postavu. Milchick se v očích zaměstnanců snaží tvářit, že je na jejich straně a že je podporuje, ale je až bolestivě viditelné, že se snaží o pravý opak. Herec Tramell Tillman to zahrál úžasně hned ve dvou rovinách.

Přesvědčivé výkony herců

V té první hovoříme o samotném aktu hraní této postavy, v té druhé o tom, jak přesvědčivě podal slizkého nadřízeného, ​​ze kterého „srší“ jeho pravé zájmy. Zahrál to tak, že je divákovi a i postavám v seriálu jasné, že to byl úmysl. Tillman ovšem zdaleka není jediným úžasným hercem. Každý jeden z hlavních herců zde odvádí vynikající práci.

Potěšilo nás, že John Turturro opět potvrdil, jak je úžasný herec a že je velká škoda, pokud si ho někdo uložil v hlavě jen jako „toho herce z filmů Transformers“, když svým talentem může nabídnout mnohem víc. Jeho scény s hercem Christophem Walkenem byly všechny do jedné uvěřitelné a oba herci se dokonale trefili do atmosféry, jakou seriál v daných scénách potřeboval vyvolat.

Severance
Zdroj: Apple TV+

Potěšila nás i herečka Britt Lower jako nádherná Helly R. Při její postavě pomohlo, že ji hrála „neokoukaná“ a neznámá herečka. Pokud bychom pokračovali, recenze by byla nekonečná, a tak jen shrneme, že všichni herci byli v první sérii úžasní.

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamech v únoru. Těšit se můžeš na epickou řežbu i temný horor s hvězdou Vetřelce PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamech v únoru. Těšit se můžeš na epickou řežbu i temný horor s hvězdou Vetřelce 1. února 2024 17:00

Potěšilo nás také to, že seriál netrpí až tak velkým množstvím nelogických momentů. Jistě, občas by se něco dalo vytknout, ale není to až tak rušivé. Během první série jsme například několikrát pochybovali o tom, že by hlavní postavy měly tolik prostoru na toulání se po firmě. Naštěstí se ukázalo, že i to mělo svůj dobrý důvod.

Severance je mysteriózní sci-fi seriál se spoustou dějových tajemství. Je skvěle natočený a zahraný, takže se ti vryje do hlavy a budeš o něm přemýšlet vždy, když ho aktuálně nebudeš sledovat. Nyní je již k dispozici na Apple TV+ celá první série, takže pokud se do ní pustíš, do následujícího dne ji možná i celou uvidíš.

Severance
Zdroj: Apple TV+

Vadilo nám, že si seriál některá tajemství přenese minimálně do druhé série. V posledních dvou částech nám úplně nesedl herecký výkon Patricie Arquette, která oproti předchozím epizodám už nepůsobila jako nepříjemná, ale spíše jen otravná záporačka.

Postupné budování příběhu a zápletky mělo mnoho pozitivních efektů, ale vyplynul z toho i jeden negativní. Chvíli trvalo, než na nás seriál začal působit intenzivním dojmem a vzbuzovat emoce. To jsou už ovšem jen detaily. I proto udělujeme první sérii Severance devět a půl bodu z deseti.

PS: Apple TV+ už ohlásilo i druhou sérii. Bude mít 10 epizod

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse