Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2022 10:48
Čas čtení 1:57
Vojtěch Vanda

OSN varuje před globální potravinovou katastrofou, Ukrajina bude mít problém se zemědělskou výrobou

OSN varuje před globální potravinovou katastrofou, Ukrajina bude mít problém se zemědělskou výrobou
Zdroj: Unspash/Polina Rytova
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Až 30 % polí s pšenicí, ječmenem, slunečnicí a kukuřicí nebude tento rok obhospodařeno, uvádí Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí pro Ukrajinu. To by podle OSN mohlo vyvolat globální potravinovou katastrofu.

Až 30 % ukrajinských zemědělských polí na Ukrajině, kde obvykle roste pšenice, ječmen, slunečnice nebo kukuřice, nebude možné letos obhospodařit, uvedl v pondělí Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí pro Ukrajinu. To by mohlo, dle Organizace spojených národů zapříčinit globální potravinovou katastrofu. Důvodem je skutečnost, že 36 zemí z 55, které se již nyní potýkají s potravinovou krizí, je závislých na dovozu jídla z Ukrajiny a Ruska.

Doporučeno
Mariupol přestal existovat, řekl šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Rusové podle něj přistupují k „třídění“ obyvatel Mariupol přestal existovat, řekl šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Rusové podle něj přistupují k „třídění“ obyvatel 18. dubna 2022 9:04

Válka na Ukrajině nebude mít velmi negativní dopad pouze na občany Ukrajiny. Pomineme-li uprchlickou krizi, ekonomické sankce uvalené na Rusko a s ním také vzestup cen nejen plynu a ropy, ale i potravin v celém světě, konflikt přináší i další závažné problémy, které by mohly znamenat potenciální katastrofu.

Ukrajina, které se díky velmi úrodné černozemi přezdívá „obilnice Evropy“, bude mít totiž velký problém zasít. Probíhající konflikt nejenže zapříčinil, že nebude dostatek lidí na zemědělskou výrobu, ale neustále trvající riziko nebezpečí na otevřeném terénu společně se zaminovanou zeminou znamenají výrazné omezení zemědělské výroby.

Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí pro Ukrajinu OSN nebude možné obdělat až 30 % polí, kde se obvykle pěstuje pšenice, ječmen, slunečnice a kukuřice. Na těchto potravinách, společně s vývozem z Ruska, je přitom závislých 36 z 55 zemí, v nichž je již nyní potravinová krize. Úřad OSN situaci označil jasně – mohlo by se stát, že by konflikt v takovém případě mohl zapříčinit globální potravinovou krizi.

„Čelíme dokonalé bouři, která může zpustošit ekonomiky rozvojových zemí,“ uvedl generální tajemník OSN António Guterres. „Ukrajinci nemohou trpět násilí, které je na nich pácháno. Stejně tak se nemohou nejzranitelnější lidé po celém světě stát oběťmi vedlejších škod konfliktu, za který nenesou žádnou odpovědnost,“ dodal.

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 17:30

„Náš svět si tohle nemůže dovolit, musíme jednat hned,“ vyzval Guterres svět k konkrétní a naléhavé akci na pomoc nejohroženějším zemím a komunitám. „Můžeme s tím něco udělat, máme na to kapacity,“ tvrdil.

OSN má plán

Podle nejnovějšího plánu na zmírnění dopadů konfliktu vzneslo OSN řešení takzvané trojrozměrné krize, která se týká nejen jídla, ale také energií a financí. Je prý nutné, aby se udržel otevřený obchod, byla zajištěna dostupnost potravin i zemědělských potřeb jako jsou hnojiva. Organizace také vyzvala mezinárodní finanční instituce, aby uvolnila prostředky k zajištění nejrizikovějších zemí.

Vyzývá také vlády k tomu, aby ke krátkodobému zmírnění energetické krize efektivně využily strategické zásoby paliv. V souvislosti s tím ale dodává, že tato doba je zároveň příležitostí k zavádění obnovitelné energie. „Je čas proměnit krizi v příležitost. Musíme pracovat na postupném vyřazení uhlí a dalších fosilních paliv a urychlit zavádění obnovitelné energie,“ přidal Guterres

„Především však tato válka musí skončit. Musíme okamžitě umlčet zbraně a urychlit jednání směřující k míru. Ve jménu lidu Ukrajiny, obyvatel celého regionu a všech lidí na světě,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse