Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. dubna 2022 7:00
Čas čtení 10:30
Adéla Ježková

Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor)

Mám řidičák, ale bojím se řídit. Jak překonat strach? (Rozhovor)
Zdroj: Unsplash/why kei/volně k užití (ilustrační obrázek)
REFRESHER AUTOŠKOLA ŘÍZENÍ
Uložit Uložené

Máš řidičský průkaz už nějaký ten pátek, ale za volantem si stále nevěříš? Petr Šulc z projektu Vyjezdi.se nám poradil, jak se vypořádat s modelovými situacemi, které mohou na silnici nastat.

Projekt Vyjezdi.se spustil Petr před rokem. Motivovaly jej k tomu jízdy s mámou a tehdejší přítelkyní, které potřebovaly přesně to, co Petr nyní nabízí – chtěly začít jezdit, ale ne samy. Ve Vyjezdi.se spojil své zkušenosti ze stovek tisíců nasbíraných kilometrů na silnicích po celém světě se znalostmi psychologie a psychoterapie. Říká, že v ideálním světě by jeho služby nebyly potřeba – ve světě ohleduplných řidičů a autoškol, které svou práci dělají poctivě.

Během hodinových projížděk s trpělivým Petrem na místě spolujezdce opadne stres, strach i nervozita. Nezkušení řidiči se osmělí a řízení začíná být zábavou. Kromě samotného strachu z řízení a slabých stránkách autoškol Petr také poradil s ošemetnými situacemi, které mohou za volantem nastat – a ze kterých mnohdy amoxofobie, strach z řízení, plyne.

auto řízení
Zdroj: Pixabay/bobtheskater/na voľné použitie (ilustračné foto)

„Klienti za mnou chodí například kvůli tomu, že se nemají s kým vyjezdit – zkusili jet s partnerem, kamarády, ale nefunguje to. Dost často se například stává, že přijde žena na mateřské s tím, že manžel je sice nejskvělejší muž, ale v autě spolu nevydrží. Dává jí nevyžádané rady, ví všechno nejlépe a tak dále. Což je do jisté míry přirozené, není to ale to, co nesebevědomý řidič či řidička v tu chvíli potřebuje. Já se snažím dodávat klidnou atmosféru, ve které mohou lidé dělat chyby a nikdo je za to nepotrestá,“ řekl Petr v rozhovoru pro Refresher.

Modelové situace, které jsme s Petrem probrali:

Stereotyp, že ženy neumí řídit, vzniká už v autoškolách

Lidé, kteří Petra vyhledají, si svůj strach uvědomují a chtějí ho překonat – nikoli ovšem v autoškole. Z 95 procent se jedná o ženy. Podle Petra to ale není tak, že by řídily hůře než muži, spíše se problému nebojí postavit – řeknou si, že řídit zkrátka potřebují a chtějí. A jdou do toho.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, co znamenají tyto kontrolky v autě? Otestuj se, jestli nemusíš opakovat autoškolu KVÍZ: Víš, co znamenají tyto kontrolky v autě? Otestuj se, jestli nemusíš opakovat autoškolu 4. prosince 2023 8:00

„Jedná se zpravidla o lidi, kteří už mají nějakou dobu od autoškoly, často třeba ale 10 let nepotřebovali řídit. Typicky například žena na mateřské, která bydlí za Prahou a zjistí, že chce být ,samostatnější' – neříkat neustále manželovi o odvoz,“ řekl.

Do sebevědomí žen – řidiček se podle něj promítá onen společenský „předpoklad“, že muž se narodí a umí řídit všechno, od motorky po bagr, ale žena je ta „neschopná“, která stěží zvládne řadit.

vyjezdi se petr
Zdroj: se svolením Petra Šulce

S podobným nastavením ženy přichází i do kurzů Vyjezdi.se: „Klientka říká: ,No jo, já jsem ženská, já si pletu pravou a levou.' A já je pak ujišťuji, že to není tím, že jsou ženami.“ (smích) Stereotyp, že ženy neumí řídit, vzniká podle Petra už v autoškolách. Říká, že „zadupávání“ začínajících řidičů a řidiček se promítá třeba i do tykání, které mnohdy nemusí být vůbec konsenzuální.

Nemyslím si, že řízení je pro všechny. Pro mě třeba není běhání, tak neběhám. Když někdo nechce řídit a je ochoten se zařídit jinak, tak proč ne.

Kromě žen za volantem budí v Česku vášně také automatická převodovka. „Vůbec nechápu, kde vzniká pohled skrz prsty na řidiče automatů. Automat je do města úplně skvělá věc,“ řekl Petr s tím, že pozoruje velký rozdíl mezi lidmi, kteří řadí a nebaví je to a mezi lidmi, kteří si právě proto pořídí automat.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 113758 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • s jakými problémy se začínající řidiči setkávají v autoškole;
  • emoce se mají řešit na terapii, nikoli za volantem;
  • jakým způsobem Petr při vyjížďkách se svými klienty vytváří „safe space“;
  • MODELOVÉ SITUACE: jak překonat strach z parkování, rychlé jízdy i ostatních řidičů.
Domů
Sdílet
Diskuse