Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Svou všestranností potěší každého, kdo občas tápe, co si dát zrovna k snědku. V článku se dozvíš, jaký je původ tohoto exotického pokrmu a jak si jej doma připravit.
Pokud už tě omrzela míchaná vejce nebo omeleta, tak shakshuka tvé chuťové pohárky toužící po královské snídani jistě uspokojí. Tento pokrm, jehož kořeny sahají hluboko do historie, najdeš v dnešním světě na menu mnoha podniků kráčejících s dobou, je totiž velice populární.
A ještě aby ne, chutě tohoto exotického jídla jsou na jednu stranu jednoduché, čisté, bohaté a na druhou stranu tě voňavé koření zatáhne do afrických zákoutí. Svou všestranností potěší každého, kdo občas tápe, co si dát zrovna k snědku. Shakshuka se totiž dá jíst jak k snídani, tak obědu i večeři.
Abychom se přiblížili přípravou do historie co nejblíže, zkusili jsme naší shakshuku připravit na ohni a výsledek stál za to. Kouřová chuť a jezení na čerstvém vzduchu v přírodě dalo naší snídani úplně nový rozměr. Tak neváhej a zkus to taky. Na chvilku se zastavit, vyskočit z každodenního kolotoče a jen si užít samotné vaření, které sice vyžaduje čas a péči, ale finální produkt si užiješ o to víc. Ideální plán na víkendový brunch.
Shakshuka, jak ji známe dnes, se zrodila v severní Africe, i když její počátky sahají až do Osmanské říše, kdy byl zeleninový a masový guláš zvaný saksuka populární po celém arabsky mluvícím světě. Postupem času byly k pokrmu z dušeného masa zavedeny přísady ze Západu, jako jsou rajčata a papriky. Židovský nádech shakshuka získala, když z ní severoafričtí Židé vyloučili maso.
Zejména v Tunisku, kde židovští občané hojně vařili pokrmy z vajec, se právě vejce stala důležitou složkou tohoto pokrmu. V severní Africe pak vznikl nespočet regionálních variací, některé z nich byly pikantnější, další obsahovaly více druhu zeleniny a nebo se podávaly s chlebem.
Když se Židé ze severní Afriky začali stěhovat do Izraele, přinesli s sebou vydatné jídlo, jehož jméno je mimo jiné také onomatopoie neboli zvukomalba a znamená „vše smíchané“. Jídlo z vajec, rajčat, zeleniny a chleba, bylo také velmi cenově dostupné, což pro strádající imigranty byla snadná volba. V raných dobách Izraele také dobře posloužila vojákům, což přispělo k její všudypřítomnosti.
Klasická verze dnešní doby obsahuje vejce pošírovaná na směsi z rajčat, cibuli, papriku, česnek, koření a případně sýr či klobásu/maso.
Recept na shakshuku se sýrem feta
Suroviny:
(4 porce, čas: 40 min.)
přepuštěné máslo Ghí (případně máslo, nebo olivový olej)
3 papriky
1 balení cherry rajčat
1 plechovka loupaných rajčat
1 rajčatový protlak
1 balení sýru feta
6 vajec (nejlepé domacích či z volného chovu)
5 stroužků česneku
3 červené cibule
římský kmín
majoránka
adžika
mlétá uzená paprika
čerstvé bylinky: rozmarýn, libeček, pažitka, koriandr (případně jakákoliv bylinka, kterou máš po ruce)
sůl a pepř
čerstvý chléb
Postup:
Začneš klasicky nakrájením veškeré zeleniny. Cibuli, česnek a papriku nakrájej na tenké plátky, rajčata na menší kousky.
Rozpal si velkou pánev a rozehřej na ní tebou zvolený tuk. Na středně velkém plameni začni opékat cibuli, až ti karamelizuje, přidej česnek, papriku, rajčata a restuj.
Takto opečenou zeleninu teď podlij plechovkou loupaných rajčat. Výpek na pánvi se ti rajčatovou šťávou krásně deglazuje a smísí všechny chutě dohromady.
Přidej také protlak, čerstvý rozmarýn a koření: uzenou papriku, adžiku, římský kmín, sůl a pepř, vše podle tvé chuti. Teď je čas nechat zeleninu společně s kořením povařit dokud vše krásně nezměkne cca 10 minut.
A přichází na řadu vejce. Směs zeleniny by ti měla pokrývat celé dno pánve, a tak je potřeba udělat si takové ďolíčky, kam budeš vejce sázet. Vajíčka jsme dělali od oka. Stačí jen sledovat, jakmile se udělá bílek a jen lehce žloutek, je hotovo.
Žloutek by ti po rozříznutí na talíři měl hezky vytéct. Hotovou shakshuku ještě posypej na kostičky nakrájeným sýrem feta a bylinkami. Podávej s opečeným chlebem. Dobrou chuť!