Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2022 8:46
Čas čtení 1:18
Barbora Volfová

Minimální důstojná mzda v Česku oproti minulému roku výrazně vzrostla. Skoro polovina lidí na ni nedosáhne

Minimální důstojná mzda v Česku oproti minulému roku výrazně vzrostla. Skoro polovina lidí na ni nedosáhne
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití
NEWS INFLACE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Odborníci z Platformy pro minimální mzdu vypočítali novou výši minimální důstojné mzdy.

Výše minimální důstojné mzdy pro Českou republiku v minulém roce činila 31 146 korun hrubého, v Praze 36 717 korun hrubého. Částky vychází z výpočtů sociologů z Platformy pro minimální důstojnou mzdu. Při inflaci během prvního čtvrtletí letošního roku se částka vyšplhala na 33 909 Kč a 39 974 Kč pro Prahu. 

Minimální důstojná mzda je výše částky, která pracujícím na plný úvazek a jejich domácnostem poskytuje dostatek finančních prostředků k životu, který je společnosti vnímaný jako určitý základní standard. Čáska by měla dokázat pokrýt stravu, bydlení, ošacení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání a volný čas a také zaplatit další důležité potřeby včetně úspor pro případ neočekávaných okolností.    

V důsledku rostoucí inflace, cenám energií a pokračující rusko-ukrajinské válce na nově zveřejněnou částku důstojné mzdy nedosáhne skoro polovina pracujících, a to přesně 41 procent. 48 procent pracujících žen a 35 procent mužů zůstalo pod hranicí důstojné mzdy, 

Podle odborníku z Platformy procento lidí, kteří na důstojnou mzdu nedosáhnou, během roku ještě poroste. „Při nyní odhadovaném vývoji inflace pro celý rok 2022  by výše minimální důstojné mzdy činila letos dokonce 34 977 korun a pro Prahu 41 233 korun. Vysoký podíl lidí s příjmy pod důstojnou mzdou ukazuje, jak velký segment společnosti je ohrožen aktuálním růstem cen.

Zveřejněná data i návrhy předkládáme jako podnět do veřejné i politické diskuse v nejbližším období. Pokud chceme podpořit společenskou soudržnost a resilienci v krizových situacích, je nutné hledat konkrétní cesty k důstojnému odměňování zaměstnanců v Česku. Nejde jen o zvládání aktuálních výzev jako je nárůst inflace či cen energií,“ řekla sociální antropoložka Lucie Trlifajová pro Aktuálně.cz

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Stabilní a adekvátní příjmy podle Trlifajové příspívají k větší odolnosti společnosti vůči dalším budoucím výzvám jako je například změna klimatu. Zastupci Platformy se snaží upozornit na dlouhodobě nízké mzdy, které mají vlilv na kvalitu života pracujících lidí.

Někteří pak mnohem více inklinují k rizikovým půjčkám, dostávají se do dluhů, mnohdy pracují na úkor volného času, což může mít za následky zdravotní či psychické problémy jako je syndrom vyhoření, deprese apod.

Domů
Sdílet
Diskuse