Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2022 21:27
Čas čtení 0:46
Martin Adam Pavlík TASR

Proruská zločinecká kybernetická skupina zaútočila na rumunské vládní webové stránky

Proruská zločinecká kybernetická skupina zaútočila na rumunské vládní webové stránky
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya/volně k užití
POLITIKA KYBERBEZPEČNOST VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Takzvané útoky „Distributed DoS“, při kterých se na webové stránky posílá několik požadavků s cílem přetížit jejich servery, vyřadily na několik minut z provozu několik webových stránek včetně internetových platforem ministerstva obrany.

Proruská zločinecká kybernetická skupina zaútočila na rumunské vládní webové stránky. Informovala o tom agentura TASR s odvoláním na tiskovou agenturu AFP. Jedná se o ruskou reakci na podporu Rumunska směrem k Ukrajině.

Série kybernetických útoků byla zaměřena na veřejné instituce a soukromé subjekty, uvedla ve svém prohlášení rumunská Národní agentura pro kybernetickou bezpečnost.

Doporučeno
Severokorejští hackeři ukradli hráčům skoro 14 miliard korun v kryptoměnách Severokorejští hackeři ukradli hráčům skoro 14 miliard korun v kryptoměnách 16. dubna 2022 16:36

Takzvané útoky „Distributed DoS“, při kterých se na webové stránky posílá několik požadavků s cílem přetížit jejich servery, vyřadily na několik minut z provozu několik webových stránek včetně internetových platforem ministerstva obrany, pohraniční policie a železnic.

Rumunský úřad pro kybernetickou bezpečnost uvedl, že skupina s názvem Killnet zveřejnila na sociální síti Telegram zprávu, že útoky provedla z důvodu rumunské podpory pro Ukrajinu ve vojenském konfliktu s Ruskem.

hacker
Zdroj: Unsplash/na voľné použitie

Rumunská zpravodajská služba (SRI) uvedla, že kybernetičtí zločinci využili zranitelnost těchto webových stránek tím, že převzali kontrolu nad zařízeními provozovanými mimo Rumunsko, vysvětluje AFP.

Zmíněná instituce dále oznámila, že skupina Killnet se nedávno zaměřila i na oficiální webové stránky Spojených států, Polska, Česka, Estonska a Severoatlantické aliance (NATO).

Spojené státy a jejich hlavní partneři v rámci zpravodajské aliance Five Eyes minulý týden uvedli, že mají informace varující před rozsáhlými ruskými kybernetickými útoky namířenými proti spojencům Ukrajiny.

Domů
Sdílet
Diskuse