Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2022 13:30
Čas čtení 1:22
Radim Šlechta

U Prašné brány v Praze vznikl kruhový objezd. Podle lidí hyzdí okolí historických památek

NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Nový kruhový objezd vznikl na křižovatce ulic Na Příkopě a U Prašné brány. Rozporuplné reakce vyvolává u veřejnosti i politiků.

Na křižovatce mezi ulicemi Na Příkopě a U Prašné brány se ve čtvrtek objevil kruhový objezd.  Proč ale na místě vznikl, zatím není jasné. Institut pro plánování a rozvoj hlavního města Prahy tvrdí, že objezd vznikl bez souhlasu Institutu i Magistrátu.

Umístění kruhového objezdu do historického centra Prahy přijde na sociálních sítích některým lidem nepochopitelné, někteří jej vítají. Kruhový objezd v očích příznivců zlepšuje přehlednost křižovatky, v očích odpůrců ale nemá u Prašné brány nebo Obecního domu co dělat. Lidem navíc dost často vadí i samotný průjezd Prašnou bránou.

Prašná brána, objezd, praha
Zdroj: Se svolením Janka Rubeše

A proti kruhovému objezdu se ozývají také někteří pražští politici. „To je hnus, že? Přímo u Prašné brány... To je tak, když dopravu v centru města řídí ODS (pro úplnost: za přitakávání TOP 09, lidovců, STAN a ANO, které jsou s nimi v koalici). Mohli jsme mít krásné místo pro lidi, místo toho máme hnusné místo pro auta,“ okomentoval vznik mostu pražský radní Adam Zábranský (Piráti). Přízeň si nevysloužil objezd ani u pražského náměstek pro dopravu Adama Scheinherra, který se od realizace distancoval.

 
Anketa:
Líbí se ti řešení kruhového objezdu u Prašné brány?
Ano
Ne
Ano
14 %
31 Hlasů
Ne
86 %
187 Hlasů

Institut pro plánování a rozvoje nesouhlasil

S postavením kruhového objezdu podle slov Šimona Jiráčka nesouhlasil ani Institut pro plánování a rozvoje hlavního města Prahy. „Návrh kruhového objezdu vyprojektoval Ing. arch. Tomáš Cah pro MČ Praha1. Tento návrh byl podán 23.11.2021 na úřední desku. A to za nesouhlasu IPR Praha a Magistrátu hl. m. Prahy,“ napsal Jiráček na Twitter.

IPR podal proti kruhovému objezdu stížnost, protože podle něj „bezprecedentně mění charakter veřejného prostranství před Národní nemovitou kulturní památkou na Starém městě“. Podle autora projektu a radního pro dopravu Richarda Bureše (ODS) je řešení pouze dočasné. Jiráček však upozorňoval i na to, že studii úprav zpracovával IPR již v roce 2019. Tehdy měla být prioritou pěší doprava.

Redakce REFRESHERu požádala o vyjádřená také Městskou část Praha 1, odpověď jsme zatím nedostali.

Domů
Sdílet
Diskuse