Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2022 7:00
Čas čtení 6:00
Tereza Patočková

Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA?

ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Server Politico v minulých dnech získal uniklý dokument, podle něhož plánuje Nejvyšší soud USA zrušit verdikt Roe vs. Wade, který od sedmdesátých let zajišťoval všem ženám právo na potrat. Jaké je pozadí právního sporu a kdo byla Jane Roe?

Roe vs. Wade je jedním z nejvýznamnějších právních případů v celé historii USA. K soudu se dostal na začátku sedmdesátých let a rozhodnuto bylo v roce 1973. Verdikt zajišťoval všem ženám právo na potrat. V posledních dnech se právě tento proces hodně skloňuje, jelikož server Politico získal uniklý návrh stanoviska, podle něhož plánuje Nejvyšší soud USA právě tento verdikt zrušit, a uvést tak v platnost rozhodnutí, které by Američankám odebralo federální právo podstoupit potrat. 

Žena, která byla v samém centru případu, dostala kvůli ochraně identity před soudem jméno Jane Roe, skutečně se však jmenovala Norma McCorvey. Norma se narodila 22. září 1947 do velmi chudé rodiny v Louisianě. Její matka byla násilná alkoholička a Normu zneužívala. Otec byl opravář televizí, který od rodiny odešel, když bylo Normě 13 let. Během dívčina dospívaní se rodina přestěhovala do Texasu. Norma zde ale nebyla šťastná. Velmi často se hádala se svojí surovou matkou a několikrát se pokusila o útěk z domova.

Norma McCorvey
Zdroj: Ron Sachs/CNP/Getty Images

Když bylo Normě 10 let, byla dokonce zadržena policií za to, že na benzínově pumpě, kde brigádně myla auta, ukradla peníze, které chtěla použít na svůj útěk. S kamarádkou se jí díky penězům skutečně podařilo utéci a odjet společně autobusem do Oklahomy. Policie je však zanedlouho vypátrala a poslala domů. Po tomto incidentu se zákonem rodina Normu poslala do katolické školy, kde se jí ale také nedařilo a dle jejích slov zde byla sexuálně zneužívaná. 


Po krátké zastávce v katolické škole byla Norma poslána do státní reformní školy pro dívky. Když dokončila 9. ročník, dostala se k rodinnému známému, který se o ni měl starat. Zůstala s ním však pouze tři a půl týdne, protože ji údajně v podstatě každý den znásilňoval. 

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

V patnácti letech začala Norma pracovat jako servírka. Díky této práci se seznámila se svým manželem Woodym McCorveym. Přestože se znali velmi krátce, vzali se a sestěhovali k sobě. Manželství bohužel skončilo tragicky. Norma otěhotněla ještě tentýž rok, co se s Woodym poznala. Zanedlouho poté ale zjistila, že je její manžel velmi násilný. Svou těhotnou ženu, které bylo ještě stále 15 let, týral a hrubě bil. Několikrát musela zasahovat policie, která po příjezdu našla byt v naprosto dezolátním stavu. Všude byla vymlácená okna, střepy a těhotná Norma byla v bezvědomí. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114691 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaký panoval v USA názor na potraty a jak se v průběhu let změnil.
  • Jak Norma vybojovala právo na potrat všem Američankám.
  • Proč se cítila být zneužitá.
  • Jak nakonec zcela obrátila.
Domů
Sdílet
Diskuse