Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2022 11:30
Čas čtení 14:39
Lucie Kotvalová

Socioložka: Patriarchát, jak ho známe my, je provázán se systémem, který vedl ke změně klimatu. Přírodu jsme objektivizovali

Socioložka: Patriarchát, jak ho známe my, je provázán se systémem, který vedl ke změně klimatu. Přírodu jsme objektivizovali
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová
REFRESHER KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Se socioložkou Evou Richter o perzistentních narativech, které se objevují v diskuzích o ženách i přírodě, o iluzi hodnotově neutrálního diskurzu, i o tom, co musíme začít dělat jinak, pokud chceme úspěšně čelit hrozbě nazývané klimatická krize.

„Skrze toxickou maskulinitu je žena vnímána jako objekt, který je k dispozici. Mužství je něco, co se musí realizovat, velice často agresivitou, silou a dominancí. To se podobá našemu vztahu k přírodě,“ vysvětluje v rozhovoru pro Refresher Eva Richter – socioložka působící na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde vyučuje a ve svém výzkumu se věnuje oblasti environmentální sociologie a vnímání rizika.

Zaměřuje se také na postoje ke klimatické krizi a mitigačním a adaptačním opatřením. V minulosti spolupracovala s Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy a s Univerzitou v Bergenu v Norsku, kde absolvovala několik výzkumných pobytů.

Může za klimatickou krizi patriarchát?

Asi bychom to prvně měli zúžit na takový patriarchát, který se realizuje v západní kultuře. Patriarchální kultura nutně nemusí vést k ekologické krizi, záleží hlavně na tom, jaká maskulinita stojí v centru takové kultury. Patriarchát, jak ho známe my, je se systémem, který ke změně klimatu vedl, provázaný. Součástí tohoto systému je totiž antropocentrismus (způsob myšlení, podle něhož je člověk středem světa i vesmíru, pozn. red.) a androcentrismus – vše je posuzováno z pohledu člověka, nadto muže. V tom ostatně spočívá základ patriarchátu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115162 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč klimatická krize dopadá mnohem více na ženy než na muže.
  • V čem se podobá objektivizace žen a přírody.
  • Na čem stojí předpoklad, že více političek by přineslo větší ochotu přijímat ambicióznější klimatická opatření.
  • Jak se bude muset změnit způsob, jakým na přírodu jako takovou nahlížíme.
Domů
Sdílet
Diskuse