Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2022 15:30
Čas čtení 2:48
Dominik Vetrák

Everything Everywhere All at Once je lepším filmem o multivesmíru než Doctor Strange 2 (Tip na film)

Everything Everywhere All at Once je lepším filmem o multivesmíru než Doctor Strange 2 (Tip na film)
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Americké sci-fi s čínskými herci nás ohromilo.

Režiséři snímku Swiss Man Army Daniel Kwan a Daniel Scheinert se dlouhá léta připravovali na natočení svého nejlepšího filmu. Everything Everywhere All at Once je originálním sci-fi, ve kterém postavy cestují multivesmírem a různými alternativními dimenzemi. V nich potkávají odlišné verze lidí, které znají.

Doporučeno
Kdo je nejsilnější hrdina Marvelu a v jakých filmech ještě uvidíme postavy jako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man? Kdo je nejsilnější hrdina Marvelu a v jakých filmech ještě uvidíme postavy jako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man? 19. května 2022 12:30

Originální využití multivesmíru, o kterém se může Doctoru Strangovi jen zdát

Hlavní je ale to, že člověk schopný cestovat dimenzemi dokáže získat jakékoli dovednosti a zkušenosti jakékoli jiné verze sebe samého. Majitelka prádelny Evelyn se tak dokáže naučit kung-fu, profesionální kuchyňské techniky, operní zpěv či profesionální akrobacii. To vše během vteřiny, než načte talent ostatních verzí sebe samé z jiných dimenzí.

Ty se jí náramně hodí, protože se musí postavit nebezpečnému nepříteli, který ničí celý multivesmír. Také motivace a vykreslení záporáků mají v tomto snímku velký a emotivní zvrat. Hlavní postava na konci filmu pochopí, že pokud se na věci nedíváme očima toho druhého, i obyčejné věci v životě nám mohou připadat jako negativní, až nebezpečné.

Everything Everywhere All At Once
Zdroj: A24

Skvělý akční sci-fi film je pod povrchem emotivním rodinným dramatem

Everything Everywhere All at Once je navenek geniálně napsaným a natočeným sci-fi filmem, který střídá jeden kreativní nápad za druhým. Všechny tyto originální sci-fi elementy ale slouží základní dějové kostře, kterou je vztah matky ke své dceři, otci a manželovi. Film je jakousi terapií rodinných vztahů vykreslenou v absurdním sci-fi prostředí. 

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Užiješ si ho i v případě, že nepochopíš motivace postav a ztratíš se v ději, který občas dokáže být komplikovaný. Odhadujeme však, že při druhém zhlédnutí tento film doceníme ještě více, jelikož se v něm skrývá množství skrytých odkazů. Zápletku filmu a emotivní zvrat ale lze pochopit už napoprvé. 

Akční sci-fi dokáže být také překvapivě emotivní, když se hluboce zaryje do psychických a rodinných problémů rodiny hlavní postavy Evelyn. Tvůrci tyto scény navíc zkomponovali skutečně originálně.

Everything Everywhere All At Once
Zdroj: A24

Multivesmír jim otevřel možnosti, díky kterým vylíčili vztah mezi postavami v mnoha prostředích a způsoby, jež tě zanechají v němém úžasu. Například scény se skalami fungují až překvapivě dobře (pochopíš, o čem mluvíme, pokud se na film podíváš).

Hodně muziky za málo peněz

Povedly se i akční scény, i když místy působily už trochu přehnaně. Film je skvěle natočený a oceníš v něm také vynikající střih. Bez něj bychom se nebyli schopni zorientovat v multivesmíru a různých šílených scénách. Tvůrci snímek natočili za 25 milionů dolarů, čemuž se věří jen stěží.

Ve filmu se neustále něco děje a mnohdy jen díky existenci vizuálních, počítačových triků. Film se odehrává v mnoha různých prostředích a vizuál místy vypadá lépe než v drahém blockbusteru. Vysoké kvalitě filmu pomohli i herci v čele s Michelle Yeoh, kterou tvůrci upřednostnili před Jackiem Chanem.

Everything Everywhere All At Once
Zdroj: A24

Nový Jackie Chan?

Ironické je, že herec Ke Huy Quan, který hraje Evelynina manžela Waymonda, připomíná právě Jackieho Chana. Jednak svým vzezřením, jednak v akčních scénách. Z hlediska herců byl nejmilejším překvapením a doufáme, že ho ještě v hollywoodských filmech uvidíme.

Nekonečný nával originálních, kreativních a vtipných scén

Everything Everywhere All at Once je originálním sci-fi filmem s povedenou akcí a překvapivě velkým množstvím vtipných scén. Tvůrci přeplnili film kreativními nápady, ať už to byly vtipné maličkosti, nebo vynalézavé a jedinečné dialogy, respektive opravdu povedené způsoby, jakými se postavy propojily se svými alternativními verzemi.

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

Teprve před pár dny jsme v kinech viděli komiksovku Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Everything Everywhere All at Once je ovšem mnohem lepším filmem o multiversu, který naplno využívá jeho potenciál. Je obrovská škoda, že tento počin v našich kinech neuvidíme.

Everything Everywhere All At Once
Zdroj: A24

Tak nějak jsme si už ale zvykli, že čeští distributoři každý rok ignorují několik celovečeráků, které se následně lehce vejdou do žebříčků nejlepších 20 či 10 filmů daného roku. V tomto případě nás to ale opravdu mrzí, protože se z toho důvodu na tento úžasný snímek nepodívá spousta lidí, kteří se o něm ani vůbec nedozví. Everything Everywhere All at Once udělujeme devět bodů z deseti

Jediným negativem je v našich očích několik scén, které by se mohly zkrátit. Film má téměř dvě a půl hodiny a místy je to znát. Ne že by byl nudný, ale najdeš v něm dvě tři scény, které se zbytečně natahují. 

PS: Doporučujeme se nedívat na trailer a o filmu si nic víc nezjišťovat. Užiješ si ho víc, pokud nebudeš vědět, co tě čeká. 

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Zpět
Sdílet
Diskuse