Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2022 7:00
Čas čtení 4:52
Ilona Hobzová

Co se stalo Amelii Earhart? Slavná letkyně záhadně zmizela nad Tichým oceánem

Co se stalo Amelii Earhart? Slavná letkyně záhadně zmizela nad Tichým oceánem
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Na osudnou cestu se Amelia Earhart vydala 1. června 1937.

Dne 1. června 2022 uplynulo přesně osmdesát pět let ode dne, kdy se na svůj poslední let vydala americká letkyně Amelia Earhart, která jako historicky první žena sama přeletěla Atlantský oceán. Nesmazatelnou stopou se zapsala do americké historie létání, díky svým výkonům se stala národní celebritou. Let okolo světa, ke kterému se v roce 1937 odhodlala, se jí stal osudným a dodnes je předmětem mnoha hypotéz a teorií. 

Vzpírala se genderovým rolím

Amelia Earhart se narodila 24. července 1897 v americkém Kansasu. Podle serveru History se už od mládí vzpírala tradičním genderovým rolím. Hrála basketbal, absolvovala kurz opravování automobilů, krátce navštěvovala i vysokou školu. Vedla si také album novinových výstřižků o úspěšných ženách v mužských oborech, ať už šlo o filmovou režii, práva, management, nebo strojírenství. 

Amelia Earhart jako dítě v roce 1904.
Amelia Earhart jako dítě v roce 1904. Zdroj: Getty Images

Během první světové války sloužila v kanadském Torontu jako zdravotní sestra pod Červeným křížem. Když se po válce vrátila do Spojených států, zapsala se ke studiu na Columbia University v New Yorku. Odešla z ní ale v roce 1920, protože její rodiče trvali na tom, aby s nimi žila v Kalifornii. Právě tam toho roku absolvovala první let. 

První žena, která přeletěla Atlantik 

Přestože první letadlo viděla jako desetiletá na výstavě, tento stroj jí učaroval mnohem později. Poprvé vzlétla jako třiadvacetiletá právě v roce 1920, a to se slavným pilotem z první světové války Frankem Hawksem. Z létání se stala vášeň. 

Doporučeno
Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot 18. dubna 2024 13:00

V roce 1921 začala navštěvovat lekce u instruktorky Nety Snook. Aby si na ně vydělala, pracovala jako referentka v Los Angeles Telephone Company. Ve stejný rok si našetřila dost peněz a koupila své první letadlo –⁠ Kinner Airster. Nazvala ho Kanárek, podle jasně žluté barvy, kterou bylo natřené. V prosinci složila Earhart zkoušky a získala licenci National Aeronautics Association. 

Amelia Earhart s Netou Cook u prvního letadla, které si Earhart pořídila.
Amelia Earhart s Netou Cook u prvního letadla, které si Earhart pořídila. Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Už v roce 1922 vytvořila Amelia Earhart jeden z rekordů. Stala se první ženou, která letěla ve výšce 14 tisíc stop, tedy více než čtyř tisíc metrů. Zásadní milníky ale přišly v letech 1928 a 1932. Nejdříve se stala první ženou, která přeletěla Atlantský oceán. Tehdy byla ovšem jen pasažérkou, letěla totiž s piloty Wilmerem Stultzem a Louisem Gordonem. Přestože byla jen spolucestující, jejich přelet ze 17. června 1928 zaplnil titulky médií po celém světě. Jedním z koordinátorů letu byl vydavatel a cestovatel George P. Putnam, se kterým se Earhart velmi sblížila a v roce 1931 si ho vzala. 

Domů
Sdílet
Diskuse