Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2022 14:30
Čas čtení 8:23
Martin Adam Pavlík

Má Vecna silnější schopnosti než Eleven? Kdo ho vytvořil a proč se objevil až teď? Vysvětlujeme čtvrtou sérii Stranger Things

Má Vecna silnější schopnosti než Eleven? Kdo ho vytvořil a proč se objevil až teď? Vysvětlujeme čtvrtou sérii Stranger Things
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Po sedmi dílech čtvrté série zůstalo divákům mnoho otázek. Na pár z nich ti odpovíme.

Koncem minulého měsíce dorazila na Netflix čtvrtá série Stranger Things, konkrétně sedm dílů z devíti. Tvůrci předposlední sérii rozdělili na dvě části, druhá vyjde již brzy, v pátek 1. července, přičemž bude mít více než čtyři hodiny (závěrečný díl bude mít hned dvě a půl hodiny). O režii čtvrté série se opět postarali bratři Dufferovi spolu se Shawnem Levym a Nimródem Antalem.


Fanouškům i tentokrát nabídli mnoho akce, úchvatných speciálních efektů, ale také rozvětvených dějových linií a několik důležitých odhalení. Mazaně si pohrávali s narativem a záměrně nás občas klamali rafinovanou montáží, díky které jsme podobně jako naše oblíbené postavy často neuměli rozlišit, zda jde o sen, nebo realitu. 


Pojďme si objasnit některé věci, které mohly mást a nemusel jsi je napoprvé pochopit. Pokud tě baví naše vysvětlující články, filmové novinky, tipy, recenze, profily herců a režisérů či žebříčky, neváhej nás podpořit a přidej se do klubu Refresher+. I díky tomu ti budeme moci přinést více kvalitního filmového obsahu.

Stranger Things
Zdroj: Netflix
Upozornění: článek obsahuje spoilery

Tajemný netvor a tyran z jiného světa

Jak jsme psali v hodnocení prvních sedmi dílů čtvrté série, už úvodní část patří mezi nejbrutálnější ze všech dosavadních. Poznáváme v ní nového záporného hrdinu. Ten je zatím rozhodně nejkrutější, nejzáludnější, nejnebezpečnější a také nejmocnější nepřítel.


Je jím tajemný znetvořený tyran Vecna, který terorizuje Hawkins a vraždí nevinné teenagery. Postavy zabíjí přímo ze světa Upside Down. Ovládá mysl obětí, vytváří jim noční můry, halucinace a pomalu je vtahuje na své teritorium, kde jsou bezradní. Jeho příchod však vyvolává několik otázek. 


Kde byl dosud, odkud přišel, čeho všeho je ještě schopný a dokáže ho vůbec někdo zastavit, zvláště když Eleven ztratila své superschopnosti? Než si zodpovíme tyto otázky, pojďme si rozebrat záměr tvůrců při psaní této postavy a to, koho Vecna „nenápadně“ připomíná. Čtvrtá série je totiž plná odkazů na kultovní díla z osmdesátých let.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 116529 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jakého záporného hrdinu připomíná Vecna.
  • Kdo vytvořil Vecnu.
  • Co víme o jeho schopnostech a v čem jsou jiné než schopnosti Eleven.
  • Jaké může mít Vecna plány a proč se objevil až ve čtvrté sérii.
  • Co řekl herecký představitel Vecny o posledních dvou dílech čtvrté série.
  • Které dvě postavy by mohly být dalšími Vecnovými oběťmi.
  • Kdo otevřel poprvé portál do světa Upside Down. 
  • Na který kultovní horor čtvrtá série nejvíce odkazuje.
Domů
Sdílet
Diskuse