Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2022 14:46
Čas čtení 0:53
Tereza Šnajdrová

Japonsko začne po smrti hvězdy reality show trestat urážky na internetu až jedním rokem za mřížemi

Japonsko začne po smrti hvězdy reality show trestat urážky na internetu až jedním rokem za mřížemi
Zdroj: Getty Images/Etsuo Hara
NEWS JAPONSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Japonský parlament v Tokiu schválil nový zákon, podle kterého se urážky na internetu začnou trestat odnětím svobody, a to až na jeden rok. Tamní vláda tak reaguje na volání veřejnosti i smrt mladé hvězdy.

V dubnu minulého roku otřásl celým Japonskem případ mladé hvězdy Netflixu, která si vzala život poté, co ji lidé na internetu bombardovali urážkami. Nešťastný incident veřejnost využila k tomu, aby vládu donutila jednat, a ta nyní přichází s řešením. Urážky na internetu se v Japonsku budou trestat jedním rokem vězení, informuje CNN.

Doporučeno
Hvězda Netflixu si vzala život i kvůli jeho zprávám. Dostal pokutu ve výši 2 tisíc korun Hvězda Netflixu si vzala život i kvůli jeho zprávám. Dostal pokutu ve výši 2 tisíc korun 2. dubna 2021 7:02

Zákon vejde v platnost koncem tohoto léta. Pachatelé odsouzení za urážky na internetu budou muset zaplatit pokutu 300 000 jenů (zhruba 53 000 korun) nebo jim bude hrozit až jeden rok za mřížemi. Jedná se tak o velmi výrazné zpřísnění trestů, neboť až doteď činila pokuta za urážku pouze 10 000 jenů (1 700 korun) a pachateli hrozilo maximálně 30 dní ve věznici.

Odpůrci zákona se obávají, že vláda tímto způsobem může bránit svobodě slova a kritice těch, kteří jsou u moci. Příznivci jej však vítají s otevřenou náručí a doufají, že novela povede k potlačení kyberšikany a online urážení. 


V zákoně nechybí ani přesná definice urážek. Podle mluvčí ministerstva spravedlnosti jsou definovány jako veřejné ponižování, které neodkazuje na konkrétní fakta či konkrétní čin. Japonský trestní právník však varuje, že taková definice není dostačující.

„Musí existovat směrnice, která rozlišuje, co se kvalifikuje jako urážka. Například v tuto chvíli, když někdo nazve vůdce Japonska idiotem, pak by to možná podle revidovaného zákona mohlo být kvalifikováno jako urážka,“ uvedl japonský právník SeIho Cho.

Domů
Sdílet
Diskuse