Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2022 7:55
Čas čtení 1:09
Vojtěch Vanda

Střelec v americké Alabamě zabil v kostele dvě osoby a jednu zranil

Střelec v americké Alabamě zabil v kostele dvě osoby a jednu zranil
Zdroj: Unsplash/Chip Vincent/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Incident se odehrál v kostele sv. Štěpána ve městě Vestavia Hills. Stav zraněné osoby podle policie momentálně není znám.

Ve Spojených státech došlo k další střelbě. Útočník zastřelil v kostele sv. Štěpána ve městě Vestavia Hills v Alabamě dvě osoby a jednu zranil. Motiv útočníka momentálně není znám, stejně jako zdravotní stav zraněné osoby. Informuje The New York Times.

Doporučeno
Zrušení práva na přerušení těhotenství v USA by mohlo ovlivnit i přístup k umělému oplodnění Zrušení práva na přerušení těhotenství v USA by mohlo ovlivnit i přístup k umělému oplodnění 16. června 2022 18:18

Informace ke střelbě ve čtvrtek večer jsou poměrně kusé. Podle policie přišel útočník, který se momentálně nachází ve vazbě, ke kostelu episkopální církve sv. Štěpána v asi čtyřiatřicetitisícovém městě Vestavia Hills v Alabamě a spustil střelbu, která si na místě vyžádala dva životy. „Podezřelý se připojil k malému shromáždění a začal střílet,“ doplnil tamní policista Shane Ware.

V kostele se přitom konala malá neformální večeře bez jakékoliv agendy, která měla být podle organizátorů pohodová. „Žádný program nebude. Prostě se jen najíme a užijeme si společnost,“ lákal podle The New York Times poutač na akci.

Místní autority střelbu okamžitě odsoudily. Guvernérka Kay Ivey označila střelbu za „tragickou ztrátu životů“. Místní reverend John Burruss podle videa zveřejněného na stránce kostela uvedl, že se v inkriminovanou dobu nacházel na pouti v Řecku, ale že se snaží co nejrychleji dorazit domů. Údajně jej dojala podpora všech, kteří o události slyšeli. 

„Jen“ další střelba

Střelba v alabamském kostele je pouze jednou z událostí, které navazují na květnové střelecké masakry v USA. První z nich se odehrál v texaském Uvalde, kde bylo ve škole usmrceno 19 dětí a dvě učitelky, v buffalském supermarketu zase útočník bílé pleti provedl útok s rasovým podtextem a zastřelil 10 černošských obyvatel.

Prakticky zevšedněné střelecké incidenty jen zintenzivněly veřejnou debatu o potřebném zákonu na kontrolu zbraní. Kongres se snaží prosadit dvoustrannou dohodu o souboru bezpečnostních opatření včetně dalších prověrek, díky nimž by úřady získaly čas na větší kontrolu záznamů o duševním zdraví každého mladého potenciálního kupce zbraní mladšího 21 let.

Domů
Sdílet
Diskuse