Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2022 18:18
Čas čtení 0:52
Radim Šlechta

Zrušení práva na přerušení těhotenství v USA by mohlo ovlivnit i přístup k umělému oplodnění

Zrušení práva na přerušení těhotenství v USA by mohlo ovlivnit i přístup k umělému oplodnění
Zdroj: Unsplash/Gayatri Malhotra/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Při umělém oplodnění vzniká několik embryí. Jen jedno se ale vrací zpět do těla. Pokud by Nejvyšší soud USA zrušil rozhodnutí v případu Roe vs. Wade, mohlo by to ovlivnit i oplodnění in vitro.

Případ Roe vs. Wade by ve Spojených státech amerických mohl ovlivnit možnost umělého oplodnění. Informuje o tom server News Week. V postroeovské éře by se možnost umělého oplodnění, kterou v současnosti využívají miliony Američanů, dostala do ohrožení.

Během května se na veřejnost dostala informace o tom, že Nejvyšší soud USA plánuje zrušit verdikt případu Roe vs. Wade, který dal v 70. letech všem ženám právo na interrupci. Proti přerušení těhotenství se staví několik států, mezi něž patří například Texas, Louisiana nebo Oklahoma. Státy, které se proti interrupcím vymezují, často mluví o možnosti přerušení těhotenství do 6. týdne.

Kromě protestů Američanů a Američanek, kteří chtějí právo na přerušení těhotenství zachovat, by mohlo zrušení rozhodnutí přinést další komplikace. Týkaly by se například umělého oplodnění, které využívají miliony amerických párů ročně. 

Během umělého oplodnění ve zkumavce se totiž odebírá více vajíček. V nich následně vznikají zárodky a do těla se vrátí jen to embryo, které má největší šanci se v těle vyvinout dál. Ostatní se v laboratořích ničí. Není jasné, jak by zákon umělé oplodnění řešil. V zákonech některých států totiž život začíná právě oplodněním.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Podle výzkumu spolku Power se díky umělému oplodnění narodí ročně 50 tisíc dětí. Od doby, co se informace o zrušení rozhodnutí dostala na veřejnost, se vyhledávání výrazu „IVF Ban“ (zákaz oplodnění in vitro) zvýšilo o 1446 %.

Domů
Sdílet
Diskuse