Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. června 2022 18:00
Čas čtení 4:53

Program KVIFF: Premiéru bude mít film Sergeie Barracudy a Mišíka, dočkáme se i dokumentu o Kuciakovi nebo PSH

Kategorie:
Filmy a Seriály
Uložit Uložené
Program KVIFF: Premiéru bude mít film Sergeie Barracudy a Mišíka, dočkáme se i dokumentu o Kuciakovi nebo PSH
Zdroj: Bontonfilm/Janova Johana & Jonatan Jan

V našem výběru jsme se zaměřili na českou a slovenskou stopu v programu.

Největší filmová událost v Česku se blíží. Padesátý šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech začne 1. července 2022 a trvat bude více než týden. Venku je kompletní program a je také jasné, které filmy budou soutěžit o festivalové ceny. Z tuzemských tvůrců převezme ocenění herec Boleslav Polívka. Organizátoři vzdají hold i Evě Zaoralové, dlouholeté ředitelce festivalu, která zemřela letos v březnu. Už jsou známá také jména zahraničních hvězd.

Hlavní soutěž i s českými snímky 

„Z přibližně patnácti set přihlášených filmů jsme s kolegy vybrali tři desítky zbrusu nových kinematografických děl, která komplexním způsobem odrážejí náš vkus. Ten vychází z přesvědčení, že smysluplná provokativnost a snaha zkoumat nové cesty filmového vyjadřování se nemusí vylučovat s diváckou vstřícností,“uvedl k programu umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Na filmovém festivalu se tak návštěvníci mohou těšit na celkem třicet tři titulů uváděných ve světových (27), mezinárodních (3) a evropských (3) premiérách. Některé zajímavé snímky, které jsou spojené s českými nebo slovenskými tvůrci, ti představíme v našem článku. 

Do Hlavní soutěže se nominovalo dvanáct snímků, své zástupce bude mít i Česká republika. Mezi nominovanými jsou totiž také tyto filmy s českou stopou:

  • Amerika (Izrael, Německo, Česká republika, světová premiéra)

Eli pracuje jako plavecký trenér v Chicagu a až zpráva o smrti otce jej donutí vrátit se do rodného Izraele. Rozhodnutí kontaktovat kamaráda z dětství spustí sérii událostí, které všem zúčastněným navždy změní život. Láskyplná pocta kinematografii 60. a 70. let i úchvatný příběh o lásce a přátelství, tím vším je snímek Amerika.

  • Hranice lásky (Česká republika, Polsko, světová premiéra)

Petr a Hana se po letech otevřou sdílení svých nevyřčených erotických fantazií. Co začíná jako nevinná konverzace, postupně přechází ve zvídavé experimentování s nemonogamním pojetím vztahu. Debut Tomasze Wińského odvážně zkoumá různé podoby intimity i možnosti jejího plastického zachycení na plátně.

  • Slovo (Česká republika, Slovenská republika, Polsko, světová premiéra)

Autorka Chvilek Beata Parkanová se do Karlových Varů vrací s mimořádně sugestivním portrétem rodiny notáře Václava Vojíře, maloměstské morální autority, a jeho obětavé ženy Věry. Suverénně vyprávěnému a originálně pojatému intimnímu dramatu, jehož hrdinové si během léta 1968 projdou těžkou zkouškou, vládnou filigránsky vytříbené herecké výkony Martina Fingera a Gabriely Mikulkové.

Nová soutěž Proxima

I letos přichází organizátoři festivalu s novinkou. Jednou z nich je nová soutěžní kategorie Proxima, jejíž předchůdkyní byla sekce Na východ od Západu. Na rozdíl od té je Proxima otevřená tvorbě z celého světa. O cenu tak v této kategorii budou soutěžit snímky z Argentiny, Kanady, Íránu, Rakouska či Španělska. Českou tvorbu v Proximě zastupuje:

  • A pak přišla láska (Česká republika, světová premiéra)

Co si počít, když vám láska není souzena, když se vám neustále vyhýbá? Šedesátnice Kristýna ztratila poslední kapku naděje, a tak se s dcerou Sárou vydává za kartářkou s cílem probrat své životní neštěstí. Rok po Zrcadlech ve tmě natočil Šimon Holý další ryze nezávislý film o životních traumatech viděných z ženské perspektivy, tentokrát se štědrou dávkou ezoteriky navíc.

  • Zkouška umění (Česká republika, světová premiéra)

Umělecká tvorba není soutěž, přesto se při přijímacích zkouškách na akademii musí dospět k pořadí uchazečů. Jak lze ale měřit výtvarné nadání? A jakou roli může mít v dnešním světě umění? Vrstevnatý observační dokument je portrétem instituce i odlehčenou generační výpovědí v jednom.

Dokument o Kuciakovi nebo Banger s Adamem Mišíkem 

Zajímavé projekty slibuje sekce Zvláštní uvedení. V evropské premiéře se představí dokument Kuciak: Vražda novináře. V únoru 2018 otřásla Slovenskem zpráva o chladnokrevné vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Dánský snímek, který vznikl v koprodukci s Českem a USA, rozplétá chapadla (nejen) slovenské mafie z cenné zahraniční perspektivy. 

Záběr z dokumentu Kuciak: Vražda novináře.
Záběr z dokumentu Kuciak: Vražda novináře. Zdroj: Final Cut for Real ApS

Dalším snímkem ve Zvláštním uvedení bude ve světové premiéře Můj otec, kníže. Slibuje intimní portrét vztahu jedné z klíčových polistopadových autorit Karla Schwarzenberga a jeho dcery Lily Schwarzenbergové. Natočený byl formou rozhovorů, které probíhaly několik let.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Adrenalinová jízda noční Prahou natočená na iPhone. Drogy, rap a vynikající Adam Mišík v hlavní roli. To slibuje další z filmů v sekci s názvem BANGER, který bude mít ve Varech premiéru. Další český zástupce, režisér Štěpán FOK Vodrážka, má na svědomí film PSH Nekonečný příběh. Rappeři Orion, Vladimir 518 a Mike Trafik v originálním trojportrétu, který se nevyhýbá žádným tabu. Popisuje jejich první pokusy o rap, mejdany, slávu, alkohol, drogy, raketovou a odpracovanou popularitu, pády, krize i návraty.

Posledním českým filmem ve Zvláštním uvedení je Velká premiéra. Pod taktovkou Miroslava Krobota se v hlavních rolích hořkosladké komedie představí Pavel Šimčík a Iva Janžurová. Šimčík představuje herce, který opouští Prahu a za svou první režijní příležitostí se vydává až do Olomouce. Tam na něj čeká nerudný šéf kulturního domu a excentrická babička v podání Janžurové, jež má být hlavní hvězdou jeho představení a která zcela přirozeně souzní s jeho citem pro humor i mystifikaci.

Pocta Evě Zaoralové a Boleslavu Polívkovi

Z českých tvůrců festival ocení Evu Zaoralovou a Boleslava Polívku. Zaoralová byla dlouholetou uměleckou ředitelkou festivalu a měla zásadní podíl na jeho záchraně v devadesátých letech. Kromě toho byla i respektovanou filmovou kritičkou, překladatelkou, pedagožkou a autorkou. Zemřela letos v nedožitých devadesáti letech. Jako vzpomínku uvede karlovarský festival ve svém programu film Federica Felliniho Silnice, který sama Zaoralová označovala za klíčový pro svůj vztah k filmu, k italské kinematografii i pro své další profesní směřování.

Cenu prezidenta festivalu, kterou každý rok přebírají výrazné osobnosti české kinematografie, získá letos Boleslav Polívka. Jeden z předních českých divadelních, filmových a televizních herců se do povědomí diváků zapsal rolemi ve snímcích Dědictví aneb Kurvahošigutntág, Pupendo, Pelíšky, Musíme si pomáhat nebo Zapomenuté světlo. Poslední jmenovaný film, za který si Polívka odnesl Českého lva, bude také na festivalu uveden jako pocta Polívkovi. 

Jako každý rok na festival zavítají i zahraniční filmové hvězdy. Letos půjde o dva držitele prestižního Oscara. Cenu v Karlových Varech převezmou populární herci Geoffrey Rush a Benicio del Toro.

Zrestaurovaný Kunderův Žert 

Dlouholetou a oblíbenou tradicí karlovarského festivalu je každoroční premiéra klasických českých filmů, které byly vybrány pro digitální restaurování. Pro letošní rok je připraveno uvedení zásadního titulu československé nové vlny, filmové adaptace románu Milana Kundery Žert, kterou natočil v roce 1968 režisér Jaromil Jireš.

Román Milana Kundery Žert vyšel v roce 1967 a spisovatel se společně s režisérem Jaromilem Jirešem podílel i na vzniku filmového scénáře. Film měl premiéru v kinech počátkem roku 1969, byl oceněn na Přehlídce českých a slovenských filmů v italském Sorrentu, kde získal cenu Stříbrná siréna, a cenou na 17. MFF v San Sebastiánu. Na počátku normalizace byl uložen do trezoru a uvedení na řadě mezinárodních filmových festivalů se dočkal až po roce 1989.

Diváci mají v Karlových Varech dvě možnosti, jak zhlédnout některý z filmů. Lze si pořídit Festival Pass a vstupenky pak vyzvedávat zdarma na pokladnách, nebo si kupovat jednotlivé vstupenky na vybraný film. 

Festival Pass lze zakoupit na jeden den (350 korun), tři dny (800 korun), pět dní (1200 korun) nebo na celý festival (1500 korun). Zahrnuje až tři vstupenky denně na tři různé filmy, možnost rezervace vstupenek přes aplikaci, vstup na tiskové konference v hotelu Thermal nebo vstup na KVIFF Talks. 

Jednotlivá vstupenka pak stojí sto korun. Návštěvníkům festivalu je k dispozici celkem 25 pokladen. Festival myslí i na lidi s handicapem, kterým nabízí asistenční službu, vstupenky zdarma do bezbariérových kinosálů a další servis. V rámci festivalu bude fungovat také Kino neslyšícího diváka. K vybraným českým filmům budou promítány české titulky pro sluchově postižené.

Všechny informace ke vstupenkám, kompletní program se všemi filmy a další důležité informace najdeš přímo na oficiálních webových stránkách.
Domů
Sdílet
Diskuse