Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2022 19:06
Čas čtení 0:48
Adam Novosad TASR

Turecká policie násilně rozehnala účastníky LGBTQ+ pochodu v Istanbulu. Zadržela stovky lidí

Turecká policie násilně rozehnala účastníky LGBTQ+ pochodu v Istanbulu. Zadržela stovky lidí
Zdroj: Getty Images/Chris McGrath
NEWS LGBTQ+ LIDÉ TURECKO
Uložit Uložené

Stovky demonstrantů skončily po zákroku policie v poutech.

Turecká policie v neděli zasáhla násilím vůči účastníkům pride pochodu ve městě Istanbul, přičemž zadržela stovky demonstrantů. Prostřednictvím TASR o tom informovali novináři agentury AFP, kteří se nacházejí přímo na místě. 

Přestože město zakázalo pochod, který se měl konat v okolí centrálního istanbulského náměstí Taksim, lidé se shromáždili nedaleko a dříve, než bylo plánováno. Policie posadila po zatčení protestující do autobusů.

Zpravodajové AFP viděli dva autobusy plné zadržených osob včetně fotografa agentury AFP Bülenta Kiliče, který měl ruce spoutané za zády. Kilič, který je momentálně v cele policejního zadržení, byl zatčen i během loňského pochodu za práva LGBTQ+ osob.

Stovky protestujících s duhovými vlajkami navzdory policejnímu zákroku pokračovaly v akci, která se v Istanbulu koná pravidelně od roku 2003. Poslední pride, který se mohl uskutečnit bez zákazu policie, přilákal v roce 2014 desetitisíce lidí. Šlo o jednu z největších akcí svého druhu v převážně muslimském regionu.

Doporučeno
Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí 17. dubna 2024 14:00

Agentura AFP píše, že ačkoli homosexualita není v Turecku od dob moderní republiky postavena mimo zákon, pravidelně se objevují zprávy poukazující na obtěžování a zneužívání LGBTQ+ osob.

Domů
Sdílet
Diskuse