Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2022 11:37
Čas čtení 0:56
Ilona Hobzová

Výzkum: Roste počet Čechů a Češek, kteří odmítají pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny

Výzkum: Roste počet Čechů a Češek, kteří odmítají pomáhat uprchlíkům z Ukrajiny
Zdroj: TASR/AP Photo/Visar Kryeziu
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Stabilní zůstává důraz na zapojení Západu do řešení ruské agrese.

Postoj českých občanů k uprchlíkům z Ukrajiny se vyvíjí. Podle průzkumu agentury STEM klesá především jejich ochota pomáhat na úkor vlastní situace. Souvisí to s posilováním obav o vývoj ekonomické situace. Posun nálady zachytily analýzy ve třech výzkumných vlnách od letošního března.

Ochota Čechů a Češek uskrovnit se klesá

Pozitivní přístup k ukrajinským uprchlíkům poklesl, ale stále převažuje. Zatímco na začátku dubna schvalovalo pomoc ukrajinským uprchlíkům 64 % dotazovaných, v polovině června to bylo 53 %. Alarmující je podle STEMu rostoucí počet lidí, kteří jsou jednoznačně proti pomoci. S pomocí uprchlíkům v červnu nesouhlasilo 26 % lidí, o deset procent více než v dubnu.

„Podobný vývoj sledujeme i v postoji k udělení pobytových oprávnění pro ukrajinské uprchlíky. Úvodní vysoká ochota českých občanů se na nezbytnou dobu uskromnit a oslabit vlastní životní úroveň rovněž postupně oslabuje,“ uvedl STEM. Doplnil, že ve společenské diskuzi klesá význam samotné války na Ukrajině.

Naopak roste naléhavost problémů spojených s migrací a dlouhodobě neřešenými problémy ČR –⁠ zdražování a výrazná nejistota do budoucna. „Ekonomická nálada domácností je nyní na úrovni kritických let ekonomické krize. Aktuální situace není vnímána domácnostmi tak drasticky, ale dlouhodobý výhled a pociťované zhoršení jsou dramatické. Rostoucí skepse ke zvládání migrace je tedy podmíněna dlouhodobým vývojem ekonomické situace různých sociálních skupin v ČR,“ říká výzkum. 

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Stabilní naopak zůstává podpora zapojení Západu do řešení ruské agrese. Po květnovém poklesu navíc opět posílila podpora posílení východní hranice NATO. Dlouhodobě proruských jsou v populaci 4 % obyvatel. 

Domů
Sdílet
Diskuse