Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2022 10:21
Čas čtení 1:22
Vojtěch Vanda

FBI zařadila „krypto královnu“ na seznam nejhledanějších osob, investory obrala o 100 miliard korun

FBI zařadila „krypto královnu“ na seznam nejhledanějších osob, investory obrala o 100 miliard korun
Zdroj: OneCoin Coporation
NEWS BITCOIN KRYPTOMĚNY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Přesvědčila investory, že její OneCoin bude stejně úspěšný jako Bitcoin, a tak do ní lidé investovali miliardy. Od té doby se po bulharské rodačce Ruje Ignatové slehla zem.

Samozvaná „krypto královna“ Ruja Ignatova byla zařazena na seznam nejhledanějších osob FBI. Informuje o tom CNN. Žena, která přesvědčila investory o tom, že její falešná kryptoměna OneCoin zanechá v dynamickém světě digitálních měn stejnou stopu jako Bitcoin, od nich posbírala 4 miliardy dolarů (skoro 100 miliard korun) a zmizela. FBI ve čtvrtek uvedla, že za informace o ženě nabízí 100 tisíc dolarů (zhruba 2,3 milionu korun).

Doporučeno
Krypto královna Ignatova obrala důvěřivé lidi o 100 miliard korun. Vsadila na Ponziho schéma Krypto královna Ignatova obrala důvěřivé lidi o 100 miliard korun. Vsadila na Ponziho schéma 23. května 2022 11:30

Bylo to poměrně jednoduché. Ignatova vytěžila každou kapku z FOMO efektu investorů, kteří měli strach, že se na bitcoinové horečce již nesvezou. Přesvědčila je, že OneCoin se díky jejich finanční infuzi stane ještě silnější kryptoměnou, a poté, co nabyla prostředky v řádech miliard dolarů, zmizela. 

OneCoin a multi-level marketing

Příběh Raji Ignatové jsme ti přinesli na Disrupteru. Žena s německým občanstvím, která je však původem z bulharské Sofie, kryptoměnu založila se svým bratrem Konstantinem Ignatovem a Sebastianem Greenwoodem v roce 2014. Během následujících dvou let se jí podařilo získat důvěru lidí díky své osobnosti. 

Řada jejích obdivovatelů ji vnímala jako inteligentní a přesvědčivou ženu, které nechyběla vize. Využívala své akademické vzdělání, jelikož studovala na Oxfordu a měla doktorát z univerzity v Kostnici, čímž si u lidí vybudovala respekt. Měnu vybudovala na multi-level marketingovém schématu, díky němuž si získala popularitu po celém světě. A když šlo do tuhého, prostě zmizela.

V říjnu 2017 se měly na velkém setkání investorů v Lisabonu vysvětlit všechny pochybnosti, které kolem OneCoinu vyvstaly. Ignatova sem ale nedoputovala. Poslední informace o ženě s nakradeným pohádkovým jměním, kterou FBI má, je ta, že měla letět ze Sofie do řeckých Atén. 

FBI nabízí odměnu

Ignatova již nějakou dobu figuruje na seznamu hledaných osob Europolu, který nabízel za informace o jejím dopadení 5000 eur (zhruba 125 tisíc korun). Ve čtvrtek ohlásil americký Federální úřad pro vyšetřování, že za informace o „krypto královně“ nabízí 100 tisíc dolarů (zhruba 2,3 milionu korun). 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

I taková suma peněz ale nemusí ještě nikoho přesvědčit. „Zmizela s ohromným množstvím peněz,“ řekl novinářům asistent vrchního ředitele FBI v New Yorku Michael Driscoll. „A za peníze si lze koupit spoustu přátel. Řekl bych, že toho využívá,“ doplnil.

Domů
Sdílet
Diskuse