Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 8:15
Čas čtení 1:49
Barbora Volfová TASR

Boris Johnson by měl zůstat premiérem do podzimu, dnes odstoupí jako předseda strany (Aktualizováno)

Boris Johnson by měl zůstat premiérem do podzimu, dnes odstoupí jako předseda strany (Aktualizováno)
Zdroj: Getty Images/Daniel Leal-Olivas
NEWS BORIS JOHNSON VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Krizi v britské vládě vyvolalo odstoupení ministra zdravotnictví Sajida Javida a ministra financí Rishiho Sunaka, kteří nesouhlasili s politikou premiéra.

Aktualizace: Johnson skončí jako předseda strany, premiérem by měl zůstat do podzimu. Dnes by měl veřejně vystoupit, oznámila BBC.

Britský premiér Boris Johnson navzdory hromadným odchodům členů své vlády nadále odmítá odstoupit ze svého úřadu. Z Johnsonovy vlády podle agentury TASR odstoupilo ve středu přes 40 členů, převážně státních tajemníků. Vládu od úterního večera opustili i tři ministři, přičemž čtvrtého odvolal samotný premiér.


Johnson však zjevně zůstává odhodlán setrvat v úřadu, ačkoli se mezi ministry i členy jeho Konzervativní strany množí výzvy k jeho odstoupení. K rezignaci jej ve středu přišla přímo do jeho úřadu na Downing Street 10 vyzvat i skupina složená z ministrů i konzervativních poslanců včetně ministryně vnitra Priti Patel či ministra dopravy Granta Shappse.

Naopak podpořit Johnsona přišli do jeho kanceláře ministryně kultury Nadine Dorries či další vlivný člen vládního kabinetu, Jacob Rees-Mogg.

„Prioritou premiéra je stabilizovat vládu, stanovit jasný směr pro zemi a pokračovat v plnění slibů, které dal a pro které hlasovala britská veřejnost,“ napsala na Twitteru Nadine Dorries.

Johnson místo odstoupení z funkce zareagoval ve středu večer odvoláním ministra pro bytovou výstavbu, komunity a samosprávu Michaela Govea. Ten premiéra v souvislosti s vládní krizí již dříve vyzýval k odstoupení, přestože v minulosti patřil k jeho blízkým spojencům, například v otázce brexitu, kde se stejně jako Johnson zasazoval za vystoupení z EU. Gove měl Johnsonovi při osobním setkání také říci, že jeho funkce je již neudržitelná vzhledem k počtu poslanců, kteří se obrátili proti němu.


Krizi v britské vládě vyvolalo podle BBC v úterý večer odstoupení ministra zdravotnictví Sajida Javida a ministra financí Rishiho Sunaka. Oba to odůvodnili nesouhlasem s politikou premiéra, jehož pozici v posledním období oslabila série skandálů. Premiér ještě týž den jmenoval nové ministry Nadhima Zahawiho a Steva Barclaya, které jsou považováni za politiky loajální vůči Johnsonovi. 


Následně však odstoupilo několik dalších státních tajemníků a tajemnic, přičemž od úterního večera tak odstoupilo již nejméně 44 členů Johnsonovy vlády. Většinou šlo o státní tajemníky. Kromě Sunaka a Javida však odstoupil ve středu pozdě večer i ministr pro záležitosti Walesu Simon Hart. Ten svou rezignaci oznámil krátce poté, co Johnson odvolal ministra Govea.


Britský premiér čelí rozsáhlé kritice za účast na večírcích v letech 2020 a 2021, které se konaly v době koronavirové pandemie a lockdownů. Tlak na jeho vládu zvyšují také rostoucí ceny energií a potravin.


Posledním ze série skandálů je aféra kolem Christophera Pinchera, který v soukromém
klubu pro členy Konzervativní strany v Londýně v opilosti osahával dva muže. Boris Johnson ho teprve před několika měsíci jmenoval zástupcem šéfa poslaneckého klubu konzervativců v parlamentu.

Domů
Sdílet
Diskuse