Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2022 14:30
Čas čtení 7:39
Ema Stanovská

Bojoval s ní Sigmund Freud i Chopin, migréna ale trápí zejména ženy. Léky proti bolesti nemusí být jediné řešení, říkají experti

Bojoval s ní Sigmund Freud i Chopin, migréna ale trápí zejména ženy. Léky proti bolesti nemusí být jediné řešení, říkají experti
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVÍ ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Migréna není jen bolest hlavy, ale vážné neurologické onemocnění. I dnes ji mnozí lékaři podceňují a pacientům tvrdí, že se s ní „musí naučit žít“. Je to ale opravdu tak? Vyslechli jsme si tři příběhy žen s migrénou a podívali se na možnosti léčby.

Migréna je vážná diagnóza, která člověka trýzní několik dní tím nejhorším možným způsobem a najednou z minuty na minutu zmizí. Jasně, že pak lidé odevšad poslouchají: „Už si tolik nestěžuj, vždyť i mě bolí hlava. Dej si pilulku a přejde to.“

Toto jsou slova 51leté Anety, která s migrénou bojuje už od patnácti let. Pro Refresher popsala, jaké je to být celý život obětí vlastní hlavy. 

 

„Když mě chytil nejhorší záchvat, nedalo se s tím nic dělat, jen čekat, až odezní. Měla jsem pocit, že když si bouchnu hlavu o zeď, nebudu to vůbec cítit. Bolest mi vystřelovala i do očí, měla jsem chuť zatlačit si je až někam do mozku. Zároveň to bylo, jako kdybych měla v hlavě trpaslíka, který kladívkem klepe na jednu stranu lebky,“ říká.

V Refresheru ti přinášíme články o zdraví na základě vědeckých faktů a rozhovorů s odborníky. Pokud nás v tom chceš podpořit, staň se členem klubu Refresher+. Získáš tak přístup ke všem článkům zdarma a spoustu benefitů. Nezapomeň také sledovat téma zdraví.
bolesť hlavy, lieky
Zdroj: Unsplash.com

Asi 30 procent pacientů s migrénou během záchvatů zvrací, což se nevyhnulo ani Anetě. „Běžně jsem prozvracela celé dopoledne a odpoledne jsem už jen ležela jako takový vyšťavený citron. Stávalo se, že jsem zvracela i každých patnáct minut. Jen jsem si umyla zuby a trochu se napila, už jsem musela jít zase,“ říká s tím, že v tomto období musela chodit do práce a starat se o malé děti. Žádného dvojníka ale neměla. 

Doporučeno
Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? Byla jsem na CT. Jak probíhá vyšetření, které může odhalit rakovinu? 4. dubna 2024 9:00

Neuroložka Monika Záhumenská z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy ve Zlíně pro Refresher vysvětluje, že migréna není jen diagnóza, ale také závažný sociálně-ekonomický problém. 

„Zasahuje nejen do života pacienta, ale také do života jeho rodiny a okolí. Mnozí pacienti se nemohou účastnit rodinných a společenských aktivit, chodit do práce. Migréna má negativní vliv na volnočasové aktivity, sexuální život a péči o děti,“ vysvětluje neuroložka.

Toto onemocnění je přitom stále značně poddiagnostikované. Neuroložka vysvětluje, že migrénu často podceňuje nejen okolí a zaměstnavatelé, ale i někteří lékaři – zejména starší generace všeobecných lékařů. 

„Pacienti se setkávají s názory, že ‚migréna se stejně nedá vyléčit, je třeba se s ní naučit žít‘, ‚migrénu mají hysterky‘ a tak dále. Pacienti jsou stigmatizováni, což vede k zatajování problémů a nadměrnému používání analgetické léčby,“ říká expertka. Právě analgetika však mohou být spouštěčem dalších problémů.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 117766 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak mohou léky vyvolat chronickou migrénu.
  • Jak odlišit migrénu od bolesti hlavy.
  • Jak popsala 25letá Lýdie svůj boj s migrénou, která trvala několik týdnů v kuse.
  • Jakou měla zkušenost s léčbou pomocí botoxu.
  • Jak mohou s migrénou pomoci dvě poměrně nové léčby.
  • Jak migréna souvisí s psychickými problémy.
  • Za jakých okolností skončila třiadvacetiletá Barbora kvůli migréně na pohotovosti.
Domů
Sdílet
Diskuse