Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
21. července 2022 7:45
Čas čtení 1:07

Ženy mohou být ohroženy vlnami veder více než muži, uvádí studie

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Ženy mohou být ohroženy vlnami veder více než muži, uvádí studie
Zdroj: Unspash/sk

Úmrtnost v extrémních vedrech je u žen mnohem vyšší než u mužů. A to zejména u žen staršího věku, uvedli výzkumníci z Nizozemska.

Ženy jsou mnohem náchylnější na extrémní vedra, tvrdí studie nizozemských vědců, na niž v souvislosti s evropskými vlnami veder poukazuje Britská organizace na ochranu zdraví (UKHSA). Vedry trpí zejména starší ženy, které v porovnání s muži ve stejné věkové kategorii umírají kvůli horku častěji o 15 %. Roli by mohlo hrát snížené pocení u žen, uvedl The Guardian.

20. července 2022 18:26 Čas čtení 2:01 6 tipů, jak se efektivně chránit před vedrem 6 tipů, jak se efektivně chránit před vedrem

To, že je úmrtnost žen během veder vyšší než u mužů a že tento jev může být podmíněn pohlavím, potvrdila i jiná studie nizozemských a německých vědců, která se zaměřila na situaci v Nizozemsku.

Práce srovnávala data vzrůstajících teplot za posledních 23 let dohromady se statistikou úmrtí a zjistila, že souvislost s pohlavím je možná. „Úmrtnost související s horkem byla vyšší u žen než u mužů, zejména v nejstarší věkové skupině vyšší 80 let,“ napsali.

(Ne)pocení může být problém

Rozdíl může dělat i pocení. Starší lidé se totiž potí míň, což vysvětloval i vedoucí práce Hein Daanen, profesor na Vrije Universiteit v Amsterdamu. „Starší lidé vypotí zhruba poloviční množství ve srovnání s mladými lidmi a ženy poloviční množství než muži,“ řekl. Jinými slovy, ženy se nedokáží pořádně ochlazovat.

Problém by mohl být, zejména u starších lidí, i u zhoršeného fungování kardiovaskulárního systému, které je také více sledováno u žen. Nejpravděpodobnějším vysvětlením vysoké úmrtnosti u žen ve spojitosti s horkem je však kombinace všech výše zmíněných faktorů. Odborníci dodávají, že co se rozdílností pohlaví týče, stále se jedná jen o dohady.

„Jestli je pohlaví hlavním důvodem úmrtnosti a nemocnosti ve vlnách veder, zatím opravdu nevíme. Není také jasné, zda existuje nějaká interakce s věkem. Nejpravděpodobnější odpovědí je, že jde o kombinaci faktorů. Musíme provést další výzkum, abychom pochopili, co se děje,“ dodal profesor ze Sydneyské univerzity Ollie Jay.

Domů
Sdílet
Diskuse