Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
26. července 2022 13:42
Čas čtení 1:07

Vědci zjistili, že mezi dlouhodobé příznaky covidu patří více symptomů, než se myslelo. Jde i o problémy s ejakulací

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vědci zjistili, že mezi dlouhodobé příznaky covidu patří více symptomů, než se myslelo. Jde i o problémy s ejakulací
Zdroj: Pixabay/StockSnap/volně k užití

Podle studie 2,4 milionu elektronických zdravotních záznamů může mezi nerozpoznané dlouhodobé příznaky covidu patřit například vypadávání vlasů, snížené libido či potíže s ejakulací.

Studie zdravotních záznamů naznačuje, že soubor 33 dlouhých covidových příznaků Světové zdravotnické organizace může být neúplný. Podle studie 2,4 milionu elektronických zdravotních záznamů může mezi nerozpoznané dlouhodobé příznaky covidu patřit například vypadávání vlasů, snížené libido či potíže s ejakulací. Informoval o tom server Newscientist.com.

Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje „dlouhý covid“ jako soubor 33 příznaků, které se obvykle objeví do tří měsíců od infekce SARS-CoV-2, přičemž příznaky trvají nejméně dva měsíce bez alternativního vysvětlení.

Studie zabývající se dlouhým covidem neboli dlouhodobými příznaky viru se v definici tohoto stavu liší, ale obecně se uvádí, že postihuje asi 5 až 20 % lidí, kteří prodělali covid-19. Tyto studie také naznačují, že dlouhý covid zahrnuje širší škálu příznaků, než kterou oficiálně uznává WHO.

18. července 2022 9:03 Čas čtení 1:14 Začalo očkování čtvrtou dávkou proti covidu, registrace není nutná Začalo očkování čtvrtou dávkou proti covidu, registrace není nutná

„Zkoumali jsme vliv covidu-19 na 115 příznaků, z nichž jsme zjistili, že 62 příznaků statisticky významně souvisí s covidem-19 po 12 týdnech či déle od nákazy,“ říká vědkyně Anuradhaa Subramanian z Birminghamské univerzity ve Velké Británii. „Některé z těchto nových příznaků, jako je snížené libido, sexuální dysfunkce a vypadávání vlasů, jsou skutečně nové. Dříve nebyly covidu-19 dlouhodobě přisuzovány,“ dodala.

Subramanian a její kolegové analyzovali zdravotní záznamy 486 149 lidí ve Velké Británii, kteří byli v období od ledna 2020 do dubna 2021 – v době, kdy byla dominantní varianta alfa – pozitivně testováni na covid-19, ale nebyli hospitalizováni. Tyto záznamy o primární péči byly porovnány se záznamy přibližně 1,9 milionu lidí, kteří nebyli pozitivně testováni na covid-19.

24. července 2022 11:30 Čas čtení 3:22 Nikotinové sáčky jsou populární hlavně mezi dětmi. Vyvolávají větší závislost na nikotinu než cigarety Nikotinové sáčky jsou populární hlavně mezi dětmi. Vyvolávají větší závislost na nikotinu než cigarety

Zdravotní záznamy osob, které chytily covid-19, byly porovnány se záznamy osob, jež nikdy nebyly pozitivně testovány, přičemž tyto dvojice byly porovnány podle řady faktorů, včetně věku, pohlaví, etnického původu, socioekonomického statusu, kuřáckého statusu, indexu tělesné hmotnosti a jakýchkoli dalších zdravotních potíží, jako je například vysoký krevní tlak.

Domů
Sdílet
Diskuse