Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
18. července 2022 v 9:03
Čas čtení 1:14

Začalo očkování čtvrtou dávkou proti covidu, registrace není nutná

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Začalo očkování čtvrtou dávkou proti covidu, registrace není nutná
Zdroj: TASR/AP

V pondělí začalo očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti covidu-19. K dispozici ji budou mít praktičtí lékaři a nemocnice.

Zájemci by si měli dostupnost látky v daném místě raději ověřit, ale předchozí registrace není nutná. Očkovat se bude vakcínami společností Pfizer/BioNTech nebo Moderna. Informovala o tom Česká televize na svém webu. Pravidla pro testování se zatím nemění.

Čtvrtou dávkou se mohou nechat očkovat všichni lidé nad osmnáct let, kteří mají od poslední dávky nejméně čtyři měsíce. Až do poloviny srpna doporučuje ministerstvo zdravotnictví očkování přednostně rizikovým skupinám. „Chci, aby měli k očkování přístup všichni, kteří o něj mají zájem. Především pak silně doporučuji druhou posilovací dávku osobám starším 60 let a rizikovým osobám. Očkování je dobrovolné, proto děkuji všem, kteří jsou zodpovědní a zajdou si před podzimem na další dávku. Našim zdravotníkům, pacientům i celé společnosti to pomůže lépe zvládnout několik následujících měsíců,“ řekl ČT ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

16. července 2022 v 10:37 Čas čtení 1:01 Bolest v krku, ucpaný nos a bolest hlavy. Toto jsou v současné době nejčastější příznaky covidu-19 Bolest v krku, ucpaný nos a bolest hlavy. Toto jsou v současné době nejčastější příznaky covidu-19

Ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Jan Konvalinka v rozhovoru pro zpravodajský podcast Vinohradská 12 uvedl, že lidé, kteří nejsou očkovaní a neprodělali chorobu v posledním roce, jsou „opravdu ohrožení“. „Ať na nic nečekají. Ještě jednou – nemá smysl čekat na ty nové vakcíny. Už ty současné chrání velmi dobře před vážným průběhem,“ řekl. Letní vlna subvarianty omikronu BA.5 je podle něj vůbec největší. „Ten nárůst je dramatický. Je velmi rychlý,“ dodal.

Ministr Válek taktéž doporučil nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a veřejné dopravě. Vhodné jsou i na návštěvy v domovech seniorů. Zásadní jsou podle něj u lidí, kteří pociťují jakékoliv příznaky nemocí dýchacích cest, aby nenakazili své okolí.

V neděli v Česku přibylo 877 nakažených, z toho 77 jich bylo ve věku nad 65 let. V nemocnicích je s covidem-19 aktuálně 401 lidí a 14 z nich je ve vážném stavu. Minulou neděli bylo hospitalizováno 281 lidí a 19 ve vážném stavu. K pondělnímu ránu je situace nejhorší v hlavním městě a okolních okresech. Vysokou incidenci eviduje také okres Sokolov. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Anketa:
Plánuješ čtvrtou dávku očkování?
Ano.
Ještě nemůžu.
Ne.
Ano.
87 %
192 Hlasů
Ještě nemůžu.
3 %
7 Hlasů
Ne.
10 %
22 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse