Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
16. července 2022 10:37
Čas čtení 1:01

Bolest v krku, ucpaný nos a bolest hlavy. Toto jsou v současné době nejčastější příznaky covidu-19

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bolest v krku, ucpaný nos a bolest hlavy. Toto jsou v současné době nejčastější příznaky covidu-19
Zdroj: Unsplash/Brittany Colette/volně k použití

V pátek přibylo 2 295 nakažených koronavirem a zdá se, že virus opět nabírá na síle. Toto jsou nejčastější příznaky nákazy.

Nakažených koronavirem stále přibývá. Jenom v pátek laboratoře v Česku zaznamenaly 2 295 nových případů a ty možná rozmýšlíš nad tím, před jakými symptomy je třeba mít se na pozoru. Britští vědci nyní zveřejnili novou studii s názvem React-1, ve které popsali dvacet aktuálně nejčastějších příznaků nákazy koronavirem, mezi které patří bolest v krku, ucpaný nos, bolest hlavy, ale třeba také únava, kýchání nebo bolest ucha.

15. července 2022 14:56 Čas čtení 1:00 V pondělí začne v Česku očkování čtvrtou dávkou proti covidu V pondělí začne v Česku očkování čtvrtou dávkou proti covidu

Z dat Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že koronavirus poslední týdny opět sílí. Jen v pátek testy odhalily nákazu u 2 295 osob, což je nejvyšší číslo od konce dubna. V nemocnicích v současné chvíli leží 455 pacientů s koronavirem a nemoci od začátku pandemie podlehlo na 40 350 lidí. Prudký nárůst nových případů zažívají i další země v Evropě.

Virus se šíří a britští odborníci z londýnské univerzity Imperial College se rozhodli prozkoumat, jaké jsou v současné době nejčastější příznaky nákazy. Jak virus mutuje, mění se právě i jeho projevy. Ze 150 tisíců náhodně vybraných vzorků PCR testů proto vědci pojmenovali 20 příznaků, které ti mohou potenciálně napovědět, zda ses koronavirem nakazil.

20 nejčastějších příznaků koronaviru

PříznakU kolika % nakažených se tento příznak objevil
Bolest v krku58 %
Bolest hlavy49 %
Ucpaný nos40 %
Kašel bez hlenu40 %
Výtok z nosu40 %
Kašel s hlenem37 %
Chraplavý hlas35 %
Kýchání32 %
Únava27 %
Bolesti svalů / bolesti25 %
Závratě a točení hlavy18 %
Zduření krčních žláz15 %
Bolestivost očí14 %
Změněný čich13 %
Bolest na hrudi13 %
Horečka13 %
Zimnice nebo třesavka12 %
Dušnost11 %
Bolest ucha11 %
Ztráta čichu10 %
Domů
Sdílet
Diskuse