Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2022 14:09
Čas čtení 2:44
Adéla Ježková

Dovolená v ohrožení? Oblíbené turistické destinace bojují s prudkým nárůstem případů covidu-19

Dovolená v ohrožení? Oblíbené turistické destinace bojují s prudkým nárůstem případů covidu-19
Zdroj: Pixabay/Alexandra Koch/volně k užití
NEWS CESTOVÁNÍ CESTOVÁNÍ BĚHEM KORONAVIRU FRANCIE KORONAVIRUS NĚMECKO ŘECKO ŠPANĚLSKO ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rostoucí počty případů hlásí například Řecko, Španělsko, Francie, Itálie či Německo.

Lidé mířící do turisticky oblíbených destinací v Evropě by se měli mít na pozoru, odborníci totiž varují před nárůstem počtu případů covidu-19, zejména jeho subvarianty omikron BA. 5. V některých případech vyzývají k opětovnému zavedení roušek a dalších opatření a nabádají cestovatele k osobní zodpovědností. Eskalace viru by totiž podle nich mohla vést k rychlému návratu protiepidemických omezení, píše ve svém shrnutí deník The Guardian.

Odborníci v celé Evropě také hovoří o vysokém počtu nehlášených případů, protože na mnoha místech odpadla zákonná povinnost hlásit infekce.

Doporučeno
Nejnovější covidová varianta dokáže lidi opětovně nakazit během několika týdnů, tvrdí odborníci. Přijít můžou nové vlny Nejnovější covidová varianta dokáže lidi opětovně nakazit během několika týdnů, tvrdí odborníci. Přijít můžou nové vlny 9. července 2022 11:18

Řecko

Narůst počtu případů nákazy zaznamenalo například Řecko. Podle tamního ministerstva zdravotnictví jsou nyní nejvíce postiženi lidé ve věku 18 až 24 let, případy se koncentrují zejména v turisticky oblíbených oblastech. Jedná se například o ostrovy Korfu, Zakynthos, Rhodos, Kos, Mykonos, Paros či Kréta, oblast Attiky včetně řeckého hlavního města Atén.

Minulý víkend bylo v zemi během 24 hodin nahlášeno přibližně 11 700 nových případů nákazy, což je téměř trojnásobný nárůst oproti předchozímu týdnu.

Řecko v květnu zrušilo většinu protiepidemických opatření, roušky jsou však stále povinné ve veřejných vnitřních prostorách včetně veřejné dopravy a na výletních lodích.

covid test
Zdroj: Flickr/City of Greenville, North Carolina/volně k užití

Španělsko

V celém Španělsku se počet případů oproti minulému měsíci zvýšil o více než 60 %. Virus se šíří zejména na ostrovech Mallorca, Ibiza, Menorca a Formentera. Španělští lékaři označili současný stav za alarmující a místní média informovala, že aktuální situace vytváří „idylické“ podmínky pro šíření vysoce nakažlivé varianty omikron BA.5.

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Dopad sedmé vlny covidu-19 v zemi se podle deníku Sur začal projevovat již v kapacitách místních nemocnicích. Za pouhý měsíc se celkový počet hospitalizovaných pacientů s koronavirem téměř zdvojnásobil, aktuálně jich je přes dvanáct tisíc. Tato vlna je ale podle hlavního virologa nemocnice Son Espases Antonia Olivera méně viditelná, díky vakcínám je počet závažných onemocnění nižší a úřady již přísně nekontrolují systematické šíření nemoci. 

Nakažení již ve Španělsku nemusí chodit do karantény, ale povinnost nosit roušku ve veřejných vnitřních prostorách a ve veřejné dopravě zůstává v platnosti.

Francie

I Francie zaznamenala rostoucí počet případů. Ten se během dvou týdnů zvýšil téměř o 80 %. Podle serveru Connexion země v uplynulém týdnu každý den zaznamenala v průměru 123 984 nových případů. Zvýšil se také počet hospitalizací.

Opětovné zavedení protiepidemických omezení však nemá podporu veřejnosti. Povinnost zakrývání úst a nosu byla nedávno zrušena, ale místní ministryně zdravotnictví apelovala na zodpovědnost lidí, aby tak i nadále činili ve veřejné dopravě a na jiných přeplněných místech.

Cestování
Zdroj: Unsplash/JESHOOTS.COM/volně k užití

Itálie

V Itálii bylo mezi 29. červnem a 5. červencem zaznamenáno o 55 % více případů než v předchozím týdnu. Podle serveru Worldometer zároveň pouze dva dny v tomto týdnu přibylo v zemi pod sto tisíc nakažených. Nákaza vzrostla ve všech italských regionech a ve 38 provinciích byl zaznamenán výskyt vyšší než tisíc případů na 100 tisíc obyvatel. V tomto období se zvýšil také počet hospitalizovaných z 6 035 na 8 003. 

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Prezident italské lékařské nadace GIMBE, která monitoruje šíření covidu-19 v zemi, Nino Cartabellotta podle agentury ANSA vyzval vládu, aby se vrátily roušky, které již nejsou povinné v uzavřených veřejných prostorách s výjimkou veřejné dopravy. V opačném případě podle něj hrozí, že země bude kvůli počtu nakažených fakticky uzavřena.

Německo

Také v Německu přibývá případů subvarianty BA.5. Ta se v zemi v současné době podílí na počtu úmrtí s covidem-19, který dosahuje přibližně 500 týdně, což zdravotnické orgány označují za nepřijatelně vysoký počet. Počet případů na odděleních intenzivní péče se oproti minulému týdnu zvýšil o 12 %. 

Ve čtvrtek Institut Roberta Kocha oznámil 135 402 nových případů nákazy, v úterý to bylo dokonce 147 489 případů. Sedmidenní výskyt se zvýšil z pondělních 650 na více než 690 infekcí na 100 tisíc obyvatel.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach uvedl, že země bude muset být připravena na některé „velmi závažné varianty“, které se vrátí ze zahraničí s rekreanty a projeví se na podzim. „V současné době se nacházíme v letní vlně, která byla předpovězena, podzim bude obtížný,“ uvedl ministr podle serveru Politico

Německý kancléř Olaf Scholz uvedl, že nošení roušek bude v zemi v nadcházejícím podzimu a zimě pravděpodobně opět povinné. V současné době jsou v Německu lidé povinni nosit respirátory FFP2 ve veřejné dopravě a v nemocnicích. Nakažení musí nejméně na pět dní do izolace.

Domů
Sdílet
Diskuse