Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2022 8:16
Čas čtení 1:37
Vojtěch Vanda ČTK

Noste roušky v MHD i ve zdravotních zařízeních, doporučil ministr Válek

Noste roušky v MHD i ve zdravotních zařízeních, doporučil ministr Válek
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ČESKO KORONAVIRUS VLASTIMIL VÁLEK ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Koronavirová pandemie sílí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) proto vyzval občany, aby začali nosit roušky všude, kde jsou špatně větrané prostory a vysoká koncentrace lidí.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doporučil nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a veřejné dopravě. Vhodné jsou i na návštěvy v domovech seniorů, řekl ČTK po jednání vlády. Vláda ve čtvrtek také vzala na vědomí další darování covidových vakcín a záměry ministerstva se zdravotnickými přístroji, které Česká republika dostala jako covidovou humanitární pomoc.

Doporučeno
Odpadní vody v Praze v sobě mají rekordní množství koronaviru Odpadní vody v Praze v sobě mají rekordní množství koronaviru 14. července 2022 10:35

„Silně nejenom jako ministr, ale jako lékař doporučuju: noste roušky. Noste je v hromadné dopravě, noste je, když máte jakékoliv příznaky, kdy chráníte své starší příbuzné, když jdete do zdravotnického zařízení. To jsou riziková místa,“ řekl Válek.

Zásadní jsou podle něj u lidí, kteří pociťují jakékoliv příznaky nemocí dýchacích cest, aby nenakazili své okolí. „Nošení roušek má smysl v místech, kde je vysoká koncentrace lidí a špatné větrání, typicky veřejná doprava. Nebo v místech koncentrace vysoce rizikových lidí,“ dodal. Takovými místy jsou podle něj čekárny a ambulance lékařů nebo domovy pro seniory.

Anketa:
Nosíš ještě někde roušku?
Ano.
Ne.
Ano.
10 %
Ne.
90 %

Koronavirová infekce totiž nadále sílí. Dle nejnovějších statistik ministerstva zdravotnictví bylo za čtvrtek nakaženo 1711 osob. Předchozí tři dny dokonce buď překročily, nebo se výrazně přiblížily hranici 2 tisíc nakažených za den. Největší incidence v Česku se navíc drží v Praze, kde lidé nejčastěji cestují hromadnou dopravou – v hlavním městě se jedná o 186 osob na 100 tisíc osob za posledních 7 dní. Druhým nejpostiženějším okresem je Beroun se 156 osobami na 100 tisíc osob za posledních 7 dní.

Stát uvolňuje covidové zásoby

Některé nemocnice nošení roušek nařizují, případně omezují návštěvy na odděleních pro rizikové pacienty. Mohou to udělat přímo ve svých provozních řádech. Premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po jednání vlády zopakoval, že stát nemusí žádná preventivní opatření přijímat, protože nehrozí přetížení nemocnic. „Ani teď nepřipravujeme žádná razantní opatření s tím, že pečlivě sledujeme, co se děje v zahraničí,“ uvedl.

Na programu jednání vlády bylo dnes také darování nepotřebných covidových vakcín. Podle ministra celkově odešly z ČR dva miliony dávek vakcín v hodnotě 270 milionů korun. Poslední dodávka byla 250 000 dávek vakcín od firmy Pfizer/BioNTech do Zambie a dalších 450 000 dávek vakcín od Johnson & Johnson.

V předchozích dvou letech Česko získalo od NATO a USA jako humanitární pomoc některé zdravotnické přístroje, které měly sloužit pro zvládnutí epidemie. „V současné době je chceme uvolnit z hmotných rezerv, aby mohly sloužit, kde bude potřeba,“ řekl Válek. Jde o 38 plicních ventilátorů a 64 přístrojů pro prohlédnutí dýchacích cest pomocí kamery, takzvaných videolaryngoskopů. O část má zájem Moravskoslezský kraj, část bude podle Válka zřejmě také darována potřebným zemím.

Domů
Sdílet
Diskuse