Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2022 10:35
Čas čtení 0:51
Radim Šlechta

Odpadní vody v Praze v sobě mají rekordní množství koronaviru

Odpadní vody v Praze v sobě mají rekordní množství koronaviru
Zdroj: Unsplash/JC Gellidon
NEWS KORONAVIRUS PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Čísla jsou násobně vyšší, než jsou statistiky.

V pražských odpadních vodách se nachází rekordní množství koronaviru. Svědčí to o tom, že nakažených je ve skutečnosti více, než říkají statistiky. Kvůli méně závažným subvariantám se nepředpokládá, že by se nemocnice měly naplnit. S odvoláním na výzkum VŠCHT o tom informuje server Seznam Zprávy.

V odpadních vodách se nachází rekordní množství koronaviru. Překonalo dokonce vrchol epidemie z minulého roku. Podle Jana Bartáčka z Ústavu technologie vody a prostředí VŠCHT je pravděpodobné, že v následujících týdnech stoupne počet osob hospitalizovaných s covidem. Naráží tím na obvyklé čtyřtýdenní zpoždění, které měla v minulosti čísla nemocnic oproti odpadním vodám. Zdůrazňuje ale, že není důvod k panice, stále se neví, jak vysoko čísla porostou.

Anketa:
Věděl/a jsi, že se dá virus měřit v odpadních vodách?
Ano.
Ne.
Nechci to vědět, bléé.
Ano.
51 %
Ne.
41 %
Nechci to vědět, bléé.
7 %

Počet nakažených je podle odpadních vod několikanásobně vyšší než ten, který udávají statistiky. Některé subvarianty, které se u nás vyskytují, napovídají, že by nemuselo dojít k naplnění nemocnic. Bartáček ale upozorňuje, že toto může být i „přání otcem myšlenky“. V minulosti podobná data totiž větší tlak na nemocnice znamenala.

Doporučeno
Nová varianta koronaviru kentaur se šíří nebezpečně rychle, varují odborníci Nová varianta koronaviru kentaur se šíří nebezpečně rychle, varují odborníci 13. července 2022 16:50

Evropská agentura pro kontrolu léčiv a Evropská agentura pro léčivé přípravky doporučují, aby členské státy EU zavedly druhou posilující dávku pro osoby nad 60 let. V České republice zatím tato možnost není. Podle EMA a ECDC zatím nejsou důkazy pro podávání druhé posilovací dávky lidem mladším šedesáti let, kteří nejsou vystaveni vyššímu riziku závažného onemocnění.

Domů
Sdílet
Diskuse