Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2022 16:50
Čas čtení 1:00
Tereza Šnajdrová

Nová varianta koronaviru kentaur se šíří nebezpečně rychle, varují odborníci

Nová varianta koronaviru kentaur se šíří nebezpečně rychle, varují odborníci
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Kentaur byl zachycen v Indii, Velké Británii, Spojených státech, Austrálii, Německu a v Kanadě.

Ve světě se šíří nová varianta koronaviru, která dostala název kentaur, a odborníci bijí na poplach. Kentaur má být totiž extrémně nakažlivý, a to dokonce více než omikron. Nová varianta koronaviru se poprvé objevila v Indii, odkud se podle deníku The Guardian dostala už i do Spojených států, Kanady, Velké Británie a do Německa.

Doporučeno
Plavec v Iowě se nakazil amébou požírající mozek. Její největší epidemie byla v Československu Plavec v Iowě se nakazil amébou požírající mozek. Její největší epidemie byla v Československu 13. července 2022 14:22

Varianta BA.2.75 kentaur byla poprvé zachycena v Indii, a to již v květnu tohoto roku. Začátkem července ji pak Evropské středisko pro kontrolu a šíření nemocí zařadilo na seznam variant, které je nutné sledovat, neboť mohou vyvolávat vážnější průběh či mohou být vysoce nakažlivé. 

Podle WHO zatím není jisté, zda kentaur vyvolává vážný průběh nemoci, avšak znepokojivá je rychlost, jakou se šíří. Nebezpečné jsou navíc prý i další mutace této varianty. „Nejde ani tak o určité mutace, ale o jejich počet a jejich kombinace. Je těžké určit dopad tolika mutací dohromady, ale dává to viru divokou kartu, kdy kombinace všech mutací může být horší než jednotlivé mutace,“ uvedl virolog Tom Peacock.

Nová varianta koronaviru je údajně také velmi dominantní a místy vytlačuje i omikron. To je podle odborníků alarmující, neboť to znamená, že kentaur dokáže měnit část RNA viru a tím by mohl být odolný i proti očkování.

„Loni byli mnozí přesvědčeni, že evoluční vrchol viru představuje delta, ale nástup omikronu a obrovský nárůst variability viru a jeho schopnosti unikat protilátkám je znamením, že jako populace nemůžeme používat opatření jako u chřipky, máme-li držet krok s evolucí viru (SARS-CoV-2),“ okomentoval zjištění virolog z univerzity v Leedsu Stephen Griffin.

Domů
Sdílet
Diskuse