Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Amazon.
1. srpna 2022 16:30
Čas čtení 2:17
Sponzorovaný obsah

Work-life balance podle manažerky vzdělávání v Amazonu: Zaměstnanci mají individuální potřeby

ZAJÍMAVOSTI AMAZON
Uložit Uložené

Seberozvoj zaměstnanců je klíčový předpoklad pro růst firmy. Manažerka vzdělávání Amazonu to moc dobře ví, a klade proto důraz na individuální potřeby každého pracovníka. Jedině tak je prý možné naplnit potenciál každého z nich.

Inzerát na práci v Amazonu poprvé zahlédla v metru. Za nedlouho ve společnosti oslaví již šesté pracovní výročí. Původně však Pavla Podlucká, pracující v karlínských korporátních kancelářích jako manažerka vzdělávání, vystudovala anglistiku a amerikanistiku. „V jazykovém kontextu se mi to hodí. V práci totiž mluvím převážně anglicky,“ říká. Při své práci využívá také poznatky ze studia výuky dospělých, prakticky celou svou kariéru se totiž věnuje rozvoji zaměstnanců.


Do moderních kanceláří v pražském Karlíně se administrativní centrála Amazonu přesunula před třemi lety. „Začínali jsme v Dejvicích, kde pracoval mezinárodní tým přibližně 600 zaměstnanců. Nyní je nás více než dvojnásobek,“ vypočítává Pavla. „Zpočátku jsme se tedy věnovali hlavně náboru dalších kolegů. Zároveň jsme pracovali na přípravě školení pro Evropu, Blízký východ a Afriku,“ doplňuje.

Amazon, Pavla
Zdroj: Amazon


Work-life balance podle Pavly: čtyřdenní pracovní týden

Do kanceláře chodí fyzicky podle toho, jak potřebuje. „Ve skloubení osobního a pracovního života mi skvěle pomáhá možnost pracovat na dálku. Vzhledem k tomu, že mám velkou část kolegů v jiných časových pásmech, je pro mě nejlepší pracovat čtyři dny po deseti hodinách a pak si užiju tři dny víkend,“ vysvětluje Pavla svůj upravený režim a dodává: „Po osmi měsících na mateřské jsem se mohla do práce vrátit díky tomu, že na rodičovskou šel můj manžel. Zpočátku jsem však pracovala jen v režimu home office. Letos budou dceři dva roky a já pracuji ve střídavém režimu, většinou dva dny z kanceláře a dva dny doma.“

Vzdělávání zaměstnanců považuje za klíčový faktor pro růst firmy. „Aby firma mohla růst, musí mít její zaměstnanci dostatek prostoru na seberozvoj,“ vysvětluje. Nezůstává však jen u slov a sama se do vzdělávacích programů aktivně zapojuje. Kromě toho, že má na starosti vedení menšího expertního týmu lidí, je nyní ve výcviku na tzv. Bar Raisera.

Bar Raiser je v Amazonu kvalifikovaný pracovník pro vedení pohovorů, který má za sebou obsáhlý program speciálního školení, aby mohl být nápomocný jako objektivní a nezávislý poradce během pohovoru. Bar Raiser zároveň pracuje v pozici, jež je typicky mimo oblast, pro kterou je nabírán daný kandidát ve výběrovém řízení. Může si tak všimnout jeho silných stránek, které by jinak mohly být přehlédnuty.

„Je to běh na delší trať. Po absolvování výcviku jako Bar Raiser dohlížíte na různá výběrová řízení. Pracujete jak s manažerem, který toho člověka nabírá, tak i s dalšími účastníky pohovoru. Společně pak vedete finální diskusi, aby došlo ke správnému rozhodnutí,“ zmiňuje Pavla, která by se v budoucnu chtěla více soustředit také na rozvoj talentů. „Je skvělé, když vidím, že se moji kolegové profesně posouvají,“ dodává.

Pavla, amazon
Zdroj: Amazon

Vzdělávání je nejlepší ušít na míru

Vedle přesunu školení do online prostředí pozoruje Pavla ještě další trend. „Určitě je to individualizace vzdělávacích programů. Jedině tak můžete naplnit potenciál každého jedince. Plošná krabicová řešení nejsou tak efektivní,“ říká. „Pokud máte velkou globální společnost, není problém najít uplatnění právě v té oblasti, která vás zajímá, a rozvíjet se v ní. Mého kolegu například vždy zajímala emoční inteligence a postupem času mu Amazon vytvořil zcela novou pracovní pozici, kde se může realizovat,“ pokračuje.


Práce v globální společnosti má podle ní spoustu dalších výhod. „Kromě toho, že využívám v práci angličtinu, nastavila jsem si individuální pracovní rozvrh a mohu pracovat prakticky odkudkoliv, kde je připojení k internetu, mi Amazon hradí také celoroční jízdné na městskou hromadnou dopravu. Využila jsem také rodičovského benefitu, kdy mi zaměstnavatel doplácel plnou mzdu. A aktuálně je pro mě tím nejlepším benefitem mrazák se zmrzlinami, který tu máme. To vás skutečně namotivuje přijít do kanceláře,“ uzavírá Pavla se smíchem.

Domů
Sdílet
Diskuse