Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2022 8:30
Čas čtení 4:42

Slováci vybudovali v Kambodži sirotčinec pro HIV pozitivní děti. Nabízí jim nový začátek

ZAJÍMAVOSTI KAMBODŽA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V kambodžském hlavním městě působí malá komunita Čechů a Slováků. Jednou z nich je Monika Nová, která vede místní sirotčinec pro HIV pozitivní děti.

Pracovní náplň v oblasti rozvojové spolupráce je různorodá a často vyžaduje cesty do zahraničí. Jedna taková mě přivedla do Kambodže. Načasování nebylo úplně šťastné, jelikož v Kambodži byla zavedena velice přísná covidová opatření a povinná třítýdenní karanténa mě tedy neminula. Rozvojový projekt s cílem představit možnosti sušení ovoce pro kambodžské farmáře byl v té době již neodkladnou záležitostí, tudíž nebyla možnost se několikatýdennímu hotelovému vězení vyhnout.

Poté, co jsem karanténu absolvoval, jsem se začal poohlížet po kontaktech napříč hlavním městem Phnompenh. K mému překvapení zde funguje malá komunita Čechů a Slováků. Od různých freelancerů, podnikatelů, ambasádních pracovníků až po lidi pohybující se v oblasti rozvojové pomoci.

Kambodža
Zdroj: REFRESHER/Jiří Močidlan

Při jednom takovém setkání jsem narazil na Moniku Novou, která v místě vede sirotčinec pro děti s HIV. To je něco, o čem člověk neslyší každý den, takže jsem neváhal a okamžitě souhlasně kývnul, když se naskytla možnost sirotčinec navštívit. Ještě před návštěvou jsem sám sebe přistihnul při přemýšlení nad různými stereotypy o tom, jak to v místě bude vypadat. Realita byla úplně jiná, než jsem původně očekával.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Nákaza virem HIV se nevyhýbá ani dětem. V jihoasijské Kambodži s ním žijí jednotky tisíc dětí. Na cestě za lepším životem jim pomáhá i slovenský sirotčinec House of Family.


Dětský sirotčinec vzbuzuje ambivalentní emoce. Na jednu stranu se jedná o místo, které evokuje myšlenky na sociální vyloučení, ztrátu rodičů či odloučení od celé rodiny. Na straně druhé může znamenat šanci a naději pro ty nejzranitelnější, tedy děti. A přesně takovým místem je sirotčinec House of Family v hlavním městě Kambodži, v Phnompenhu. Je to místo, kde mohou děti nakažené HIV získat pocit nového domova a šanci na lepší život. 

Kambodža
Zdroj: REFRESHER/Jiří Močidlan

 
Dle statistik OSN je v Kambodži zhruba 75 tisíc lidí infikovaných virem HIV napříč celou populací. Kategorie dětí do 14 let čítá něco okolo 2800 nakažených. Právě z důvodu vysokého počtu nakažených je v Kambodži jakákoliv zdravotní péče či poradenská služba spojená s onemocněním AIDS běžně dostupná zdarma a lidé v celé zemi mají přístup k bezplatné antiretrovirové léčbě.

Syndrom získaného selhání imunity, též známý pod zkratkou AIDS, si lze představit jako soubor příznaků a infekcí. Právě ten má za následek napadení imunitního systému člověka virem HIV. Jednou z nejznámějších obětí této nemoci byl například frontman kapely Queen, Freddie Mercury. K přenosu dochází nejčastěji následkem sexuálního styku. Dalším způsobem, kterým dochází k transmisi viru, je přenos nákazy z matky na dítě, a to především v průběhu těhotenství. Ovšem k tomuto může dojít i při samotném porodu či při kojení. Z tohoto důvodu se tedy HIV pozitivním matkám nedoporučuje kojit. 


Ačkoliv je tato choroba známá již od roku 1981, nemoc zůstává stále téměř nevyléčitelnou a celosvětově je k roku 2022 infikováno více než 43 milionů lidí.


Nákaza je celoživotní 

Monika Nová, koordinátorka projektu a vedoucí sirotčince House of Family, se humanitární a sociální práci v praxi věnuje již více než 15 let. Mimo jiné také působí na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy, kde vyučuje sociální a charitativní práci. Hned na úvod vyvrací stereotyp o tom, že by HIV pozitivní děti nemohly v budoucnu vést obyčejné životy, do kterých spadají takové všednosti, jako jsou škola, koníčky, práce, partnerské vztahy, ale i děti. „Tyto děti chodí do školy a při dodržování léčby, která je celoživotní, jsou schopny vést zcela normální životy a mít své vlastní rodiny,‘‘ vysvětluje a dívá se při tom na děti přítomné v místnosti během rozhovoru. 

Typický dětský pokoj v sirotčinci. Moskytiéry jsou nezbytným vybavením každého z nich.
Typický dětský pokoj v sirotčinci. Moskytiéry jsou nezbytným vybavením každého z nich. Zdroj: REFRESHER/Jiří Močidlan
Domů
Sdílet
Diskuse