Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
12. srpna 2022 11:25
Čas čtení 1:01

Francie zahájila vyšetřování vůči Andreji Babišovi. Jeho operace se podobají praní peněz

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Francie zahájila vyšetřování vůči Andreji Babišovi. Jeho operace se podobají praní peněz
Zdroj: Úřad vlády ČR

Využití offshore společností v daňových rájích a tajné půjčky by se mohlo podobat praní špinavých peněz s cílem zakrýt původ peněz, který je dosud neznámý.

Podle deníku Le Monde zahájila francouzská Národní finanční prokuratura vůči Andreji Babišovi předběžné vyšetřování praní špinavých peněz. Řízení zahájené v únoru 2022 a svěřené Ústřednímu úřadu pro boj proti korupci a finančním a daňovým trestným činům se týká podmínek, za nichž Andrej Babiš (ANO) prostřednictvím řady offshore společností získal nemovitosti v Mougins. Vyšetřování je spojeno s kauzou Pandora Papers.

Zřízení, které bývalý premiér zavedl v září 2009, je obzvláště složité. Dva domy, včetně vily o rozloze více než 500 metrů čtverečních, koupila monacká společnost, která je sama vlastněna offshore strukturou ve Spojených státech. Cena transakce činila 14 milionů eur. V kupní smlouvě, do níž list Le Monde nahlédl, se uvádí, že tato částka byla „zaplacena v hotovosti“.

Dokumenty z „Pandora Papers“ však ukazují, že americká společnost Andreje Babiše použila na financování nákupu domů v Mougins půjčku ve výši 15 milionů eur od offshore společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech. Půjčku, po níž není v oficiálních francouzských dokumentech ani stopy.

7. října 2023 11:00 Čas čtení 3:47 Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan

Finanční vyšetřovatelé se budou muset pokusit pochopit účel této dohody a zjistit, proč je Babiš vlastníkem jak úvěrové společnosti, tak struktury, která si půjčila 15 milionů eur. Využití offshore společností v daňových rájích a tajné půjčky by se mohlo podobat praní špinavých peněz s cílem zakrýt původ peněz, který je dosud neznámý.

Bývalý český premiér v letech 2016 a 2018 postupně převedl nemovitosti v Mougins do struktury, kterou veřejně vlastní, a to opět překvapivou technikou spočívající v převodu akcií amerických a monackých společností na svou manželku Moniku Babišovou, která je ještě téhož dne převedla zpět na holding svého manžela.

Domů
Sdílet
Diskuse