Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
13. srpna 2022 18:34
Čas čtení 1:20

Inkontinence, krvácení a pohlavně přenosné choroby: Lékaři by podle odborníků měli s pacienty o análním sexu otevřeně mluvit

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Inkontinence, krvácení a pohlavně přenosné choroby: Lékaři by podle odborníků měli s pacienty o análním sexu otevřeně mluvit
Zdroj: Unsplash/Claudia van Zyl/volně k užití

Neochota zdravotníků o této praxi otevřeně diskutovat s pacienty může dle odborníků ohrozit generaci mladých žen, které si neuvědomují možná zdravotní rizika.

Lidé ve Spojeném království trpí zraněními a dalšími zdravotními problémy v důsledku rostoucí popularity análního sexu mezi heterosexuálními páry, uvádí to chirurgové z Národní zdravotní služby NHS.

Na problematiku upozornila odbornice Tabitha Gana ve vědeckém časopise BMJ. Podle ní neochota lékařů diskutovat o možných zdravotních důsledcích análního sexu ohrožuje generaci mladých lidí, kteří si tato rizika neuvědomují a mohou si během těchto praktik kvůli nedostatku informací ublížit.

20. října 2020 16:45 Čas čtení 9:26 Klitorální, vaginální, anální, mokrý nebo nekonečný. Jaké jsou typy orgasmu a opravdu je ve vztahu tak důležitý? Klitorální, vaginální, anální, mokrý nebo nekonečný. Jaké jsou typy orgasmu a opravdu je ve vztahu tak důležitý?
Mezi zdravotní problémy způsobené análním sexem patří podle lékařů inkontinence, sexuálně přenosné infekce či krvácení. 

V časopise autorka uvádí, že anální styk je mnohdy vysoce rizikový, pokud je spjat s užíváním alkoholu, drog či je sdílen s více sexuálními partnery. Absence vaginálního sekretu, zvýšené traumatické oděrky a méně časté používání kondomů zvyšují riziko pohlavně přenosných chorob a zhoubných nádorů konečníku.

Ženy praktikující anální sex jsou vystaveny většímu riziku než muži. „U žen, které mají anální styk, byla hlášena zvýšená míra fekální inkontinence a poranění análního svěrače,“ uvádí chiruržka a autorka článku Tabitha Gana.

sex
Zdroj: Pexels/Valeria Boltneva/volně k užítí

„Ženy jsou vystaveny vyššímu riziku inkontinence než muži kvůli jejich odlišné anatomii a vlivu hormonů, těhotenství a porodu na pánevní dno. Mají méně robustní anální svěrače a nižší tlaky v análním kanálu než muži, a poškození způsobené anální penetrací je proto závažnější. Bolest a krvácení, které ženy hlásí po análním sexu, svědčí o traumatu a zdravotní rizika se mohou zvyšovat, pokud je anální sex vynucený,“ dodává.

Podle výzkumu provedeném ve Velké Británii se podíl 16- až 24letých, kteří se zabývají heterosexuálním análním stykem, v posledních desetiletích zvýšil z 12,5 % na 28,5 %. 

Mnozí lékaři se však zdráhají mluvit se svými pacienty o rizicích, která s análním sexem souvisí, částečně proto, že nechtějí působit odsuzujícím nebo homofobním dojmem.

Neschopnost diskutovat o této problematice podle autorky vystavuje ženy zmeškaným diagnózám, marné léčbě a dalším škodám vyplývajícím z nedostatku lékařských rad.

13. května 2024 11:00 Čas čtení 3:56 „Počkej, potřebuju kadit.“ Zeptali jsme se našich čtenářů a čtenářek, co nejhoršího slyšeli při sexu „Počkej, potřebuju kadit.“ Zeptali jsme se našich čtenářů a čtenářek, co nejhoršího slyšeli při sexu

Informace pro pacienty o rizicích análního sexu jsou podle NHS neúplné, protože citují pouze pohlavně přenosné choroby a nezmiňují se o análním traumatu, inkontinenci nebo psychologických následcích nátlaku, který mladé ženy mnohdy uvádějí v souvislosti s análním stykem.

Domů
Sdílet
Diskuse