Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. října 2020 16:45
Čas čtení 9:26
Tereza Šnajdrová

Klitorální, vaginální, anální, mokrý nebo nekonečný. Jaké jsou typy orgasmu a opravdu je ve vztahu tak důležitý?

Klitorální, vaginální, anální, mokrý nebo nekonečný. Jaké jsou typy orgasmu a opravdu je ve vztahu tak důležitý?
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZAJÍMAVOSTI ORGASMUS SEX SEXUALITA
Uložit Uložené

Až 30 % žen nikdy nedosáhne vaginálního orgasmu. Hledání bodu G je pro mnoho mužů něco jako zahlédnutí Lochnesské příšery.

Ač bychom byli rádi, kdyby všichni naši čtenáři orgasmus znali, pravděpodobně se mezi nimi najde někdo, kdo se s ním ještě nesetkal. O co tedy jde? A kolik typů orgasmu je možné zažít?

Doporučeno
Kdo nežárlí, nemiluje. Je tomu tak? A opravdu žárlí více ženy? Kdo nežárlí, nemiluje. Je tomu tak? A opravdu žárlí více ženy? 14. října 2020 8:04

Bouřlivá reakce v mozku

Orgasmus neboli vyvrcholení je vlastně intenzivní fyzická rozkoš, která je doprovázena rychlými svalovými kontrakcemi v dolních pánevních svalech, jež obklopují pohlavní orgány. Na rozdíl od ženského orgasmu dojde při tom mužském k výronu semene, tedy ejakulaci. Není to však podmínkou. Občas se může stát, že se dotyčný potýká s problémem, kterému se říká suchý orgasmus, ale tomu se budeme věnovat o něco později.

 
Dosáhnutí ženského orgasmu není tedy tak viditelné, jako tomu je u opačného pohlaví, přesto ho však partner může poznat, a to například díky svalovým křečím nebo vydávaným zvukům obšťastněné.
 
Když to vezmeme kolem a kolem, orgasmus je tělu prospěšná věc, která nám zajišťuje blaho, má pozitivní vliv na duševní zdraví a také na partnerský život.

Odbornice Paulina Petrasova nám přiblížila, co konkrétně se v těle děje. „Orgasmus považujeme za vyvrcholení sexuální aktivity. Při dosažení orgasmu jsme v tzv. fight or flight módu, díky kterému je aktivní náš sympatický nervový systém. Máme zvýšený puls, tlak, dechovou frekvenci a aktivní jsou i naše svaly. V mozku se při orgasmu nahromadí vjemy z opakovaného dráždění míst na těle, ale také vjemy vizuální, sluchové a čichové, což následně vede k bohaté neurochemické reakci. U mužů se orgasmus projevuje ejakulací, kdežto u žen stahy dělohy a vagíny, v ojedinělých případech pak i ženskou ejakulací. V mozku se vyplavuje hormon oxytocin, který zajišťuje svalové kontrakce a napomáhá k vypuzení ejakulátu, hormon dopamin, jenž je zodpovědný za pocit euforie, který při orgasmu máme, a endogenní opioidy, takzvané hormony štěstí, které zároveň snižují pocit bolesti. Proto nám většinou nevadí, pokud nás někdo při sexu tahá za vlasy nebo nám dá lehkou facku.“

Existuje hned několik typů orgasmu, ne pouze ten z televize

Asi si vzpomínáš na scény z amerických filmů pro teenagery (nebo z filmů pro dospělé), kde je vyobrazen muž, který se ženu snaží uspokojit jednoduchým pohybem sem a tam. Vše ale není tak jednoduché, jak se zdá. Existuje hned několik typů orgasmu a podle českého sexuologického ústavu dojde pomocí toho vaginálního k cílové čáře pouze 10 % žen.

 
Nejčastějším typem orgasmu, kterého lze dosáhnout, je ten klitorální. Nejbližší cestou k němu je klasická masturbace, což dotyčný zvládne i bez partnera (mnohokrát dokonce rychleji než s partnerem). Stačí správně stimulovat klitoris a jeho okolí rukou nebo šikovnou hračkou a je vymalováno. Ne doslova. V místě klitorisu se totiž shromažďuje až 8 000 nervových zakončení, které ženě zaručí silný prožitek.
 
Pak je tu ten již zmiňovaný vaginální. V první řadě je však potřeba říci, že zhruba 20–30 % žen nikdy vaginálního orgasmu nedosáhne. Při tomto typu je důležité najít bod G, a co si budeme, u některých mužů je větší pravděpodobnost, že vyřeší záhadu Lochnesské příšery. Za úspěchem vaginálního orgasmu stojí také délka sexu, která by dle odborníků měla být delší než 15 minut.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Paulina Petrasova nám vysvětlila, co za vaginálním orgasmem stojí. „Sice neznám přesné procento žen, které vaginálního orgasmu dosahují, ale z anatomického hlediska by ho měla být schopna dosáhnout každá žena. To, co si představujeme pod pojmem vaginálního orgasmu, je dráždění vnitřní části klitorisu. My vidíme jen jeho vnější část (glans clitoris) a jeho vnitřní část je obklopena vagínou. Čím více je vagína stimulována, tím více se vnitřní část klitorisu zvětší a dojde k jeho těsnějšímu kontaktu s pronikajícím penisem. Pokud je tedy penetrace dostatečně dlouhá, tak by vaginálního orgasmu měla dosáhnout každá žena. Je to však běh na dlouhou trať, a proto se mnoho mužů uchyluje ke stimulaci vnějšího klitorisu, ke kterému je snadnější přístup.“

Existuje samozřejmě také smíšený orgasmus, tedy klitorální a vaginální dohromady. Ten se nejčastěji vyskytuje v dlouhodobých vztazích, kdy se dvojice zná již delší dobu, ví, co má ráda, a dokáže se na 100 % uvolnit, a to jak fyzicky, tak psychicky.
 
Dalším z častějších typů orgasmu je pak anální orgasmus, kterého dosahují jak ženy, tak také muži. K němu logicky dochází během análního sexu, při kterém dojde ke stimulaci konečníku, který je významnou erotogenní zónou s množstvím citlivých nervových zakončení a od vagíny ho dělí jen tenká stěna.
 
Kamarádka Pavlína souhlasí s tím, že výskyt análního orgasmu není nic neobvyklého. „Podle mě je nejlepší kombinace klasického sexu a hračky zavedené v konečníku. To je pak můj orgasmus otázkou 2 minut!“
 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 90100 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse