Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
16. srpna 2022 17:37
Čas čtení 1:35

Za posledních 16 let uzavřelo registrované partnerství 4460 párů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Za posledních 16 let uzavřelo registrované partnerství 4460 párů
Zdroj: Unsplash/Marie S

Podle analytiků není registrované partnerství pro stejnopohlavní páry příliš atraktivní z mnoha důvodů.

Za posledních šestnáct let uzavřelo registrované partnerství v České republice 4460 párů. Je to zhruba jedno až pět procent z celkového počtu potenciálních párů stejného pohlaví. Zájem Čechů a Češek o uzavírání tohoto svazku zůstává v posledních pěti letech stejný. Vyplývá to z analýzy Univerzity Palackého v Olomouci, která ji poskytla ČTK.

K registrovanému partnerství přistupuje málo stejnopohlavních párů  

Analytici pracovali s daty od čtrnácti registrujících matričních úřadů. Český statistický úřad totiž podle nich statistiky ohledně registrovaných partnerství dlouhodobě ignoruje. K červnu letošního roku vstoupilo do svazku 4460 párů stejného pohlaví.

„Pokud budeme předpokládat, že gayů, leseb a bisexuálních lidí, kteří mohou tvořit stejnopohlavní partnerství, je v populaci mezi dvěma až 10 procenty, pak jde o zhruba 80 000 až 400 000 potenciálních párů. Oněch necelých 4500 partnerství je pak jen asi jedno až pět procent z nich. To ukazuje mimo jiného na neatraktivitu tohoto alternativního sňatku. Pro srovnání: v manželství žije přes polovinu české populace ve věku 18 až 65 let,“ uvedl Zdeněk Sloboda z katedry mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky olomoucké filozofické fakulty. Za důvody neatraktivity tohoto svazku uvádí například chybějící možnost volby společného příjmení nebo malý počet úřadů, na kterých se lze registrovat.

Anketa:
Měly by mít stejnopohlavní páry možnost uzavřít manželství?
Ano.
Ne.
Nevím.
Ano.
87 %
Ne.
11 %
Nevím.
2 %

Největší počet ze všech registrovaných partnerství je uzavírán v Praze, konkrétně dvacet procent. Na druhém místě je Středočeský kraj, za ním Jihomoravský. Naopak nejmenší zájem projevují lidé na Vysočině a ve Zlínském kraji (2 procenta). V prvním pololetí roku 2022 vstoupilo do registrovaného partnerství 98 ženských a 84 mužských párů.

Stejnopohlavní manželství v Česku

Mezi registrovaným partnerstvím a manželstvím existují významné rozdíly. Mezi nejzmiňovanější patří například ten, že registrovaní partneři nemohou na rozdíl od manželů společně osvojit či adoptovat dítě. U registrovaného partnerství automaticky nevzniká právo na vdovský a vdovecký důchod. V případě manželství pak jako zákonní zástupci dítěte vystupují oba rodiče, v případě registrovaného partnerství nikoli. Druhý z rodičů tak nemůže vyzvedávat dítě ze školy nebo chodit na jeho třídní schůzky. 

V Česku téma stejnopohlavních manželství rezonuje velmi dlouho. Aktuálně leží v Poslanecké sněmovně novela, podle které by lidé stejného pohlaví měli v manželství stejná práva, jako je mají žena a muž. Vláda k manželství pro všechny zaujala neutrální stanovisko. 

Aktuálně mohou homosexuální páry legálně uzavřít manželství ve dvaatřiceti zemích světa. Zároveň jsou ale stejnopohlavní manželství v mnoha zemích světa zcela zakázány. V řadě afrických zemí představuje sexuální styk mezi příslušníky stejného pohlaví trestný čin, za který může hrozit až trest smrti.

Domů
Sdílet
Diskuse