Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2022 15:36
Čas čtení 1:35
Vojtěch Vanda

Vláda zaujala neutrální stanovisko k manželství pro všechny

Vláda zaujala neutrální stanovisko k manželství pro všechny
Zdroj: Pexels/Agustina Tapia/volně k užití
NEWS ČESKO LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

O stanovisku vlády informovala organizace Jsme fér. Důležitým posunem je, že vláda nevydala negativní stanovisko.

Další krok směrem k přijetí manželství pro všechny má Česko za sebou. Vláda totiž při středečním projednání zaujala neutrální stanovisko k návrhu manželství pro všechny páry. Jak uvádí iniciativa Jsme fér, nyní záleží na poslancích v Poslanecké sněmovně, jak s rozhodnutím o novele zákona naloží. Důležitým krokem je zde však to, že se vláda k návrhu nepostavila negativně.

Doporučeno
Páry stejného pohlaví by od poloviny příštího roku mohly mít možnost uzavřít manželství Páry stejného pohlaví by od poloviny příštího roku mohly mít možnost uzavřít manželství 7. června 2022 13:33

O vládním jednání jsme tě informovali na začátku června. Ohlášená novela občanského zákoníku ze 7. června, kterou podepsali poslanci napříč politickým spektrem (Josef Bernard [STAN], Markéta Pekarová Adamová [TOP 09], Olga Richterová [Piráti], Martin Baxa [ODS] a Jana Pastuchová [ANO]), totiž počítala s tím, že by lidé stejného pohlaví měli dostat možnost uzavírat manželství od poloviny příštího roku. 

Manželé stejného pohlaví by podle předlohy získali stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Měli by tak nárok na vznik společného jmění, vdovský a vdovecký důchod, práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a přístup k náhradní rodinné péči. Vláda měla na projednání měsíc a ještě ke konci června vydala stanovisko.

„V červnu před 16 lety vstoupil v České republice v účinnost zákon o registrovaném partnerství. Vláda při svém včerejším zasedání vydala k manželství pro všechny neutrální stanovisko,“ ohlásila na Twitteru vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, která zákon podporuje.

Absence jasné podpory není překvapením

Právnička iniciativy Jsme fér Adéla Horáková ještě doplnila, že souhlasné stanovisko navrhovala většina rezortů – ministerstvo kultury, školství, úřad pro lidská práva, ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo vnitra, ministerstvo pro evropské záležitosti i ministerstvo zahraničních věcí. Proti však bylo ministerstvo práce a sociálních věcí ministra Jurečky (KDU-ČSL). Jeho strana společně s SPD je výhradně proti přijetí.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

„K návrhu vláda zaujala neutrální stanovisko. To znamená, že neřekla ani své ano, ale ani ne. Což ve stávajícím složení vládní koalice není překvapením,“ dodala iniciativa Jsme fér. Všem, kteří se ale postavili na stranu manželství pro všechny, poděkovala. „Děkujeme za tuto podporu a důležitý vzkaz politikům a političkám, kteří snad ještě váhají nad tím, zda manželství pro všechny páry schválit,“ dodala.

Nyní je pomyslný míček zastupující novelu zákona na straně Poslanecké sněmovny. Vzhledem k neutrálnímu stanovisku nedostala žádné doporučení. Dle iniciativy se předpokládá, že se o návrhu zákona bude jednat na jedné z nadcházejících schůzí.

Domů
Sdílet
Diskuse