Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
30. srpna 2022 v 14:21
Čas čtení 1:23

Ceny elektřiny v Česku padají. Pokles cen zažívá i Německo

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ceny elektřiny v Česku padají. Pokles cen zažívá i Německo
Zdroj: TASR/DPA

Pražská energetická burza (PXE) zažila během úterního dopoledne hluboký propad cen elektřiny. Podobně velký pád byl k vidění i na německé burze EEX.

Velký propad. Asi tak by se daly popsat ceny elektřiny na pražské energetické burze (PXE), která v úterý dopoledne zaznamenala pokles její ceny zhruba o polovinu. Nyní se cena pohybuje na 550 eurech (13 500 korun) za megawatthodinu u kontraktu na celý rok 2023, v pondělí se dala koupit o téměř polovinu dráž. Podobný propad zažívá i německá burza EEX.

30. srpna 2022 v 12:34 Čas čtení 0:56 Ministerstvo spustilo kalkulačku příspěvků na energie Ministerstvo spustilo kalkulačku příspěvků na energie

Evropská unie v minulých dnech hovořila o celistvém postupu proti zvyšování cen energií, zejména plynu a elektřiny, jelikož momentální stav je neúnosný. Informovali jsme tě například i o tom, jak se na situaci chce připravit Česká republika. V našem článku se dočteš, jaká opatření mají zabránit velkému dopadu na obyvatelstvo a jakou výši by eventuálně mohla mít pomoc od státu.

Pokles i v Německu

V burzovním poklesu cen však hraje roli spíše celistvý postup v čele s Německem. Na tamní burze EEX, jak informují Hospodářské noviny, se ceny propadly rovněž. Megawatthodina se kolem desáté hodiny prodávala za 565 eur (zhruba 13 900 korun). O hodinu později se kontrakty uzavíraly na ceně 610 eur.

Pondělní ceny však přeskočily i hranici 1000 eur, což byl vrchol ledovce. Minulý týden zaregistrovala burza PXE rekordní skokové nárůsty cen o sto eur za den. Největší skok byl zaznamenán mezi středou a pátkem o 340 eur. Hospodářské noviny přitom vzpomínají na predikce z minulého roku. Všichni předpokládali energetickou krizi, jelikož se elektřina poprvé dostala přes sto eur. Před dvěma lety stála padesát eur.

Na propad cen reagoval i ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) na Twitteru. „Naše úsilí sjednotit Evropskou unii v úsilí obnovit funkčnost trhů s energiemi se pomalu začínají vyplácet. Trhy reagují a ceny elektřiny i plynu letí dolů,“ napsal. „Plyn z páteční ceny 339 eur za MWh klesl až k 260 eurům. Elektřina z pátečních 984 eur/MWh k 610 eurům,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse