Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
31. srpna 2022 17:34
Čas čtení 1:05

FOTO: Podívej se, jak vypadá galaxie M74 vzdálená 32 milionů světelných let od Země

Kategorie:
News
Uložit Uložené
FOTO: Podívej se, jak vypadá galaxie M74 vzdálená 32 milionů světelných let od Země
Zdroj: ESA

Evropská vesmírná agentura (ESA) odhalila nové snímky galaxie M74.

Nové úchvatné snímky, které v pondělí odhalila Evropská vesmírná agentura (ESA) v celé své kráse, odhalují velkolepou galaxii M74 (v angličtině známou také jako Phantom Galaxy). Ta je od Země vzdálená 32 milionů světelných let a nachází se v souhvězdí Ryb, uvádí ESA na svém webu.

Nové snímky byly pořízeny Hubbleovým vesmírným teleskopem a vesmírným teleskopem Jamese Webba – vzájemně se tak doplňují a poskytují komplexní pohled na galaxii. Pozorování je součástí rozsáhlejšího úsilí mezinárodní spolupráce PHANGS o zmapování 19 blízkých galaxií s hvězdnou tvorbou. Astronomům umožní přesně určit oblasti tvorby hvězd v galaxiích, přesně změřit hmotnosti a stáří hvězdokup a získat poznatky o povaze malých zrnek prachu unášených mezihvězdným prostorem.

phantom galaxy priznacna galaxie vesmirphantom galaxy priznacna galaxie vesmirNASA, Webbův teleskop NASA, Webbův teleskop
Zobrazit galerii
(5)

„Pozorování odhalila obzvláště jasné oblasti tvorby hvězd, známé jako HII oblasti. Hubbleův ostrý zrak v ultrafialovém a viditelném pásmu vlnových délek doplňuje Webbova bezkonkurenční citlivost v infračerveném pásmu vlnových délek, stejně jako pozorování pozemních radioteleskopů,“ uvádí zástupci ESA. Kombinací dat z teleskopů pracujících v celém elektromagnetickém spektru mohou podle nich vědci získat větší přehled o astronomických objektech než pomocí jediné observatoře.

13. května 2022 19:00 Čas čtení 0:36 FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA

Fakt, že galaxie leží téměř čelem k Zemi, z ní spolu s jejími dobře definovanými spirálními rameny činí oblíbený cíl astronomů studujících původ a strukturu galaktických spirál. M74 je totiž známá jako „spirální galaxie velkého designu“ – její spirální ramena jsou výrazná a dobře ohraničená.

NASA zveřejnila první snímky z Webbova teleskopu s vysokým rozlišením teprve před několika týdny v červenci. I na tyto snímky se můžeš podívat v naší galerii. Dalekohled, který je větší než Hubbleův teleskop, je schopen pozorovat extrémně vzdálené galaxie, což vědcům umožní získat informace o rané tvorbě hvězd, píše CNN. Zatímco Hubbleův teleskop obíhá kolem Země, Webbův obíhá kolem Slunce.

Domů
Sdílet
Diskuse