Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. září 2022 11:11
Čas čtení 1:31

Roger Waters píše Oleně Zelenské: „Přesvědčte manžela, aby ukončil válku.“ První dáma ostře reagovala

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Roger Waters píše Oleně Zelenské: „Přesvědčte manžela, aby ukončil válku.“ První dáma ostře reagovala
Zdroj: Getty Images

Spoluzakladatel skupiny Pink Floyd se znovu vyjádřil k válce na Ukrajině, tentokrát oslovil manželku Volodymyra Zelenského.

Spoluzakladatel skupiny Pink Floyd Roger Waters se často kriticky vyjadřuje k probíhající válce na Ukrajině. Tentokrát v otevřeném dopise vyzval Olenu Zelenskou, aby svého manžela přesvědčila k ukončení války. První dáma Ukrajiny na jeho dopis zareagovala.

Waters: Dodáváním zbraní přilévají země olej do ohně

Waters v dopise reagoval na rozhovor Zelenské pro BBC, v němž řekla, že čím silnější bude podpora Ukrajiny, tím kratší bude současná krize. „To záleží na tom, co podporou Ukrajiny myslíte. Pokud myslíte to, že Západ bude ukrajinské armádě nadále dodávat zbraně, obávám se, že se mýlíte. Toto přilévání oleje do ohně nikdy v minulosti k ukončení války nevedlo a nepovede ani nyní,“uvedl Waters.

Napsal také, že většinu zbraní dodávají Spojené státy, které jsou od ohniska požáru daleko. Podle Waterse deklarovaly svůj zájem na tom, aby válka trvala co nejdéle. „Oba si přejeme mír na Ukrajině a nechceme, aby se ve výsledku muselo bojovat, dokud nevyhasne poslední ukrajinský život, v nejhorším případě poslední lidský život. Pokud chceme dosáhnout jiného výsledku, cesta spočívá v úmyslech, které Váš manžel oznámil kdysi,“ uvedl.

9. září 2022 6:00 Čas čtení 13:35 Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě? Kvůli válce opustily své domovy, v Česku odehrají antickou tragédii o trojských hrdinkách. Jak samy umělkyně čelí válečné realitě?

Volodymyr Zelenskyj podle Waterse v roce 2019, když usedl do prezidentského křesla, sliboval zejména ukončení občanské války na Ukrajině, nastolení míru a částečnou autonomii pro Doněcko a Luhansko. Od těchto slibů se prý Zelenskyj odvrátil. „Je smutné, že Váš muž souhlasil s tím totalitním, antidemokratickým odmítáním vůle ukrajinského lidu,“ doplnil. Zelenskou vyzval, aby svého muže přesvědčila k ukončení „masakru, který slouží pouze zájmům vládnoucích elit a extrémním nacionalistům na úkor obyčejných lidí“.

Zelenská: Požádejte o mír prezidenta jiné země

Reakce Oleny Zelenské na sebe nenechala dlouho čekat. „To Rusko zaútočilo na Ukrajinu, ničí města a zabíjí lidi. Ukrajina chrání svou zemi a budoucnost svých dětí. Když se vzdáme my, zítra nebudeme existovat. Když se vzdá Rusko, válka skončí. Měl byste o ukončení války požádat jiného prezidenta,“ napsala na Twitter.

Není to poprvé, co se Roger Waters vyjádřil k situaci na Ukrajině. V srpnu se během televizního rozhovoru pohádal s moderátorem. V interview mimo jiné označil Joea Bidena za válečného zločince a zastal se Ruska.

Domů
Sdílet
Diskuse