Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
9. září 2022 8:00
Čas čtení 1:18

Severní Korea se prohlásila za stát s jadernými zbraněmi

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Severní Korea se prohlásila za stát s jadernými zbraněmi
Zdroj: TASR/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

KLDR přijala zákon, který ji ustanovuje státem s jadernými zbraněmi. Informovala o tom BBC s odkazem na severokorejskou mediální agenturu KCNA.

Severní Korea vedená komunistickým vůdcem Kim Čong-unem přijala zákon, v němž se sama prohlašuje za stát s jadernými zbraněmi. Informovala o tom BBC s odkazem na severokorejskou mediální agenturu KCNA. Podle vůdce se jedná o rozhodnutí nezvratné a zároveň vyloučil jakékoliv možnosti denuklearizace. Zákon mimo jiné umožňuje využití jaderných zbraní v případě ohrožení země.

6. září 2022 10:21 Čas čtení 0:40 USA: Rusko nakupuje dělostřeleckou munici z KLDR, od Íránu odebírá poruchová letadla USA: Rusko nakupuje dělostřeleckou munici z KLDR, od Íránu odebírá poruchová letadla

Pro odzbrojení a denuklearizaci Severní Koreje se udělalo mnohé. V posledních letech byly na severní část asijského poloostrova uvaleny silné mezinárodní sankce. A přestože se dokonce dřívějšímu prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi povedlo navázat bližší vyjednávání s režimem, nikdy se jej nepodařilo přesvědčit.

Nyní se zdá, že je ukončení jaderného programu takřka nemožné. Od roku 2006 do roku 2017 provedla země minimálně 6 jaderných testů, snažila se ještě o větší rozšíření svých vojenských kapacit, a dokonce se snažila vyvinout zbraně, které by přímo dokázaly ohrozit pevninské území Spojených států. 

Bidenova administrativa se snaží o obnovení debat

Při mocenské změně a zvolení nového prezidenta Spojených států se prakticky od dalších jednání s KLDR upustilo. Respektive neexistuje kladná odezva ze strany režimu, která by naznačovala, že by chtěl jednat o skončení nukleárního programu, přestože se administrativa prezidenta Joea Bidena snažila kontakt znovu obnovit. A to nejen kvůli jednání, které by se týkalo zbraní a armády, ale také například kvůli zvládnutí koronavirové krize.

Minulý rok vláda Spojených států přezkoumala svůj postoj k situaci v Severní Koreji a konstatovala, že úplná denuklearizace země je jejím cílem. Biden se tehdy nechal slyšet, že USA jí chce dosáhnout diplomatickým jednáním společně s „odstrašujícími prostředky“. Severokorejský vůdce odpověděl, že se země musí připravit jak na dialog, tak na konfrontaci.

2. března 2024 8:00 Čas čtení 8:07 V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR V obchodě se procházeli komparzisté a z hotelu nás nepustili na ulici. Jozef vypráví o své cestě do KLDR

Během letošního roku se však všechny naděje na jednání takřka uhasily, čemuž napovídá rekordní počet testovacích odpalů balistických raket KLDR, na což Jižní Korea společně se Spojenými státy odpověděla vlastním raketovým odpalem a jedním z největších vojenských cvičení za poslední dobu. Kim Čong-un přitom v červenci varoval spojence, že v případě konfliktu se nebude bát použít jaderné zbraně „v souladu se svým posláním“.

Domů
Sdílet
Diskuse