Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. září 2022 13:30
Čas čtení 1:55
Dominik Vetrák

RECENZE: Brutální Primal je v 2. sérii nejlepším neznámým seriálem roku, který jsi neviděl

RECENZE: Brutální Primal je v 2. sérii nejlepším neznámým seriálem roku, který jsi neviděl
Zdroj: Adult Swim/HBO Max
FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložit Uložené

Historický akční fantasy seriál Primal se v druhé sérii překonal, vyvolává napětí a nabízí adrenalinovou přehlídku brutálních a krvavých soubojů na život a na smrt.

Seriál Primal jsme opěvovali už ve dvou článcích zde a zde. Po skončení druhé série se chvála rozroste o jednu z nejpozitivnějších recenzí od Refresheru. Nové části nás totiž zanechaly v němém úžasu. Tvůrci seriálu v čele s režisérem Genndym Tartakovským (Samurai Jack, Hotel Transylvania) se překonali a oproti první sérii zlepšili úplně všechno. 

Druhá série má ucelený příběh a jednotlivé epizody na sebe přímo navazují. Hlavními postavami jsou i nadále Spear (prehistorický člověk) a Fang (dinosaurus), kteří si mezi sebou vytvoří silné pouto. Spear a Fang se přes bouřlivé moře vydají za svou novou kamarádkou Mirou, kterou na konci první série unesli otrokáři.

Doporučeno
KVÍZ: Které postavě z Pána prstenů se nejvíce podobáš? KVÍZ: Které postavě z Pána prstenů se nejvíce podobáš? 2. září 2022 10:30

Následuje změť neuvěřitelných událostí od soubojů na moři s příšerami přes vyvražďování vikingů, keltských bojovníků či Egypťanů až po emocemi nabité epizody. Druhá série seriálu Primal nabízí vše, co bys od tohoto příběhu očekával.

Primal
Zdroj: Adult Swim/HBO Max

Spear a Fang zabíjejí stovky nepřátel obzvlášť brutálním způsobem

V každé epizodě můžeš ocenit úchvatnou animaci brutálních a krvavých bitev, ve kterých je občas více končetin utržených a válejících se po zemi než na lidském těle. Fang a Spear s někým bojují v každé epizodě a občas to může působit až depresivně.

V honbě za svým cílem za sebou nechávají krvavou spoušť, což nezůstane bez odezvy. V druhé sérii čelí svému dosud nejhoršímu nepříteli. Bohužel, tvůrce seriálu Genndy Tartakovsky závěrečnou epizodu uspěchal.

Finální souboj hlavních postav uběhne překvapivě rychle a rozuzlení nemá dostatečně dramatický dopad. Obzvlášť v porovnání s tím, jak úžasně si tvůrci hráli s emocemi a očekáváními diváka v předchozích epizodách.

Konec druhé série nemá dostatečně výrazné emocionální rozuzlení a zklamáním je také rychlost, kterou tvůrci ukončili souboj. Je to ovšem jediná chyba na jinak perfektní druhé sérii.  

Primal
Zdroj: Adult Swim/HBO Max

Silné emoce i bez dialogů

Kromě zlepšené animace a vynikajícího zvuku, který pomáhá dotvořit autenticky působící svět, nás uchvátil i způsob vyprávění příběhu. Spear neumí komunikovat jinak než vřískáním a Fang je dinosaurus, který nemluví vůbec. 

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet 1. března 2024 8:00

I přes absenci dialogů nás však tvůrci dokázali emocionálně zahnat do kouta a donutili nás v napětí očekávat, jak bude příběh pokračovat. Druhá polovina série byla nesmírně napínavá. Obzvlášť od jistého momentu, který nečekaně změnil směřování příběhu. 

Tvůrce chceme pochválit i za to, že vůbec nepřemýšleli nad tím, jak omezit děj a lokace. I díky tomu se Spear a Fang utkají v boji s civilizacemi, které v historii oddělovaly i tisíce až stovky tisíc let. Nabízí to jednak vizuální osvěžení, jednak prostor pro nekonečná (i když malá) příběhová překvapení.

Primal
Zdroj: Adult Swim/HBO Max

Jediné, co nám chybělo, bylo více nadpřirozených nepřátel a dinosaurů. Z hlediska nepřátel a příšer je druhá série opakem té první, což samo o sobě nevadí, ale určitě nám chyběly klasické souboje Fanga se Spearem proti „přírodě“. 

Nebýt uspěchaného konce, druhá série by byla dokonalá. Seriál jsme si už nadobro zamilovali a doporučujeme jej každému divákovi, který má v oblibě akci a originální vizuální vyprávění příběhu. Spear a Fang si od nás odnášejí devět a půl bodu z deseti.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse