Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2020 9:14
Čas čtení 1:55
Dominik Vetrák

V roce 2019 vyšly tři originální animované seriály. Cestování v čase a spojení pračlověka s dinosaurem tě posadí na zadek

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Doporučujeme 3 skvělé animované seriály, které si zamiluješ.

Loňský rok nebyl až tak bohatý na kvalitní animované filmy. Pouze Netflix se naštěstí pochlapil s Klausem a I Lost My Body. Tam, kde „selhali“ ostatní v celovečerácích, uspěly animované seriály. Těch kvalitních bylo sice také loni méně, ale my se zaměříme na 3 nové a originální počiny. Do médií se nedostaly a pravděpodobně je z Česka zná jen málokdo (pokud mezi ně patříš, palec nahoru).

Doporučeno
10 nejlepších filmů roku 2019 10 nejlepších filmů roku 2019 29. prosince 2019 17:13

Začneme s Primal. Jde o pětidílnou minisérii od Genndyho Tartarovského, režiséra trilogie Hotel Transylvánie. Ten v minulosti režíroval i vynikajícího Samuraje Jacka a postaral se o pár epizod Clone Wars. Tentokrát se ale pustil do svého vlastního projektu. Dalo by se říci, že jde o animovaný film rozdělený na pět částí. Pravděpodobně se ale dočkáme i druhé série a proto mu označení seriál sedí. 

Primal se odehrává v pravěku. Rodinu dávného lovce postihne tragédie. Později se spojí s masožravým dinosaurem a společně putují krajinou s cílem přežít. Zní to absurdně a dá se to říci i o celém konceptu a obsahu seriálu. Setkáš se s neexistujícími stvořeními, nerealistickým chováním dinosaurů a také nějakým tím fantasy elementem. Vymyšlený příběh však bez problémů funguje a pomáhá Primal ukázat v originálním světle.

Kromě skvělé animace oceníš možná i míru brutality. Můžeš se připravit na požírání lidi, trhání končetin a potoky krve. Příběh i brutalita vyvrcholí v páté epizodě. Můžeš si ji představit jako animované zpracování (s ratingem R) toho, co by se stalo, kdyby pustili Hulka mimo kontrolu mezi lidi. 

Pokud máš ale chuť na něco méně agresivního a krvavého, dej šanci Undone. Jde o sci-fi seriál se skutečnými herci, které speciální metodou přeanimovali. Animovaná stylizace je úžasná a příběh za ní nezaostává. Undone vytvořili autoři BoJacka Horsemana Raph Bob-Waksberg a Kate Purdy.

Hlavní role ztvárnili Bob Odenkrik jako Jacob (Better Call Saul) a Rosa Salazar jako Alma (Alita), v rolích otce a dcery. Pokusí se naučit cestovat v mysli časem a přijít na to, jak Jacob zemřel a zda v tom neměl prsty i někdo jiný než náhoda. Undone má 8 dvacetiminutových částí a kromě sci-fi elementů je v příběhu láska, vztahy, či psychologie postav.

To vše, spolu s inteligentními dialogy, buduje příběh a pracuje s autentickými postavami. Ty hlavní bys někdy nejraději profackoval, protože se chovají lidsky. Undone oplývá skvělými herci, pevnou vizí tvůrců a úžasnou animací, díky které si mohou tvůrci vyhrát se sci-fi elementy. 

Na závěr tu máme anime. Carole & Tuesday je 24dílným seriálem od legendárního režiséra Šiničiró Watanabeho (Animatrix, Cowboy Bebop). Zaměřuje se na dvě nepochopené a osamocené teenagerky snící o tom, že budou žít z tvorby své hudby a že se dotknou srdcí milionů lidí. Seriál je rozdělen na dvě série, přičemž tě asi více bude bavit ta první. Je v ní více hudby a zajímavých postav.

V druhé polovině se postavy nestihnou přiměřeně rozvinout a jsou víceméně ignorovány, což je rozhodně škoda. Zasáhne tě ale úžasný soundtrack, skvělé hlavní hrdinky a silné poselství odkazující zejména na Trumpovu politiku.

Domů
Sdílet
Diskuse